Donatorji v enem mesecu dali nov zagon STA, država še vedno miruje

na majicah slogan za obSTAnek
Majice s sloganom "za obSTAnek" l Foto: Sabina Zorman

Z zadnjim majskim dnem se je zaključila kampanja #zaobSTAnek.

To pomeni, da doniranje za Slovensko tiskovno agencijo (STA) z SMS-sporočili na 1919 ni več mogoče. Bo pa transakcijski račun za donacije odprt tudi v juniju.

Poleg tega je mogoče STA podpreti tudi z nakupom majice.

Zbrali dobro četrtino milijona

V enem mesecu so darovalci agenciji namenili 264.500 evrov, kar je »več kot preseglo« pričakovanja Društva novinarjev Slovenije (DNS), ki je vodilo kampanjo.

STA sicer letno ustvari okrog štiri milijone evrov prihodkov. Približno polovico sredstev, torej dva milijona evrov, ustvari s tržno dejavnostjo, drugo polovico pa pridobi od države za opravljanje javne službe, kar ji zagotavlja zakon o STA.grafični zapis STAnje je resno

Kampanja #zaobSTAnek se je sklenila tik pred 30. obletnico ustanovitve STA, ki jo obeležujemo 3. junija. »Dočakali jo bomo tudi s pomočjo vseh tistih, ki ste nas podprli v okviru kampanje, za kar se vam esteajevke in esteajevci iskreno zahvaljujemo,« so zapisali na svojem Facebook profilu.

Tudi v DNS so se zahvalili donatorjem in prijateljem STA, »da ste se odzvali in pokazali, da je kakovostno in verodostojno novinarstvo še vedno tisto, ki si ga želite.«

Niso pozabili na novinarje: »Hvala vsem v cehu, da je enotno podprl tisto, kar je prav, in hvala STA-jevcem, da vztrajate

STA že več kot 150 dni brez financiranja države

napis STAnje je resno na stavbi Slovenske tiskovne agencije
Napis na stavbi STA l Foto: Sabina Zorman

Na STA so zapisali tudi, da jim je podpora dala nov zagon za opravljanje javne službe, ki je država neutemeljeno ne financira že 153 dni.

»Opogumljeni z vašo podporo bomo tako ali drugače STAli in obSTAli tudi v prihodnje – s profesionalnim, nepristranskim in ažurnim poročanjem o vseh ključnih dogodkih v Sloveniji in po svetu. Za spodbudnih novih 30 let, za vse nas,« so zaključili zapis na Facebooku.

DNS pisalo Pahorju glede odlikovanja za STA

Društvo novinarjev je danes predsedniku republike Borutu Pahorju poslalo utemeljitev predloga za odlikovanje STA z zlatim redom za zasluge.

»Menimo, da je predlog več kot utemeljen. Hvala še enkrat vsem. Za obSTAnek!«

petra lesjak tušek
Predsednica DNS Petra Lesjak Tušek na tiskovni konferenci 3. maja l Foto: Sabina Zorman
Prejšnji članekKripto denar posledica veriženja blokov
Naslednji članekV Sloveniji na voljo trije modeli usmerjevalnikov Huawei

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.