Facebook in covid teorije zarote

Na Instagramu se pojavljajo računi z milijoni sledilci, ki promovirajo covid teorije zarote z namenom oglaševanja wellness tečajev, prehranskih dopolnil in sokovnikov.

Takih računov na Instagramu, ki si ga lasti Facebook, je več kot sto in teorije zarote prodajajo več kot šestim milijonom sledilcem. Facebook sicer pravi, da se bori proti napačnim informacijam glede zdravja, a v zadnjih treh mesecih je teh sto računov dobilo skupaj milijon sledilcev, kar pomeni, da njihova popularnost le narašča.

Ena od problematičnih skupin se imenuje »Health Freedom for Humanity« ali HFFH na kratko. Direktor in soustanovitelj le te je Alec Zeck, ki na svojem Instagram računu svojim 85 000 sledilcem promovira škodljive in neresnične laži o bolezni covid-19. Zeck promovira tudi produkte, eden katerih je steklenička razpršila, ki stane 95 evrov. Uporaba tega razpršila naj bi se znebila težkih kovin v tvojem telesu.

Problem je v tako imenovanih »affiliate linkih«, kot je zgoraj omenjeno razpršilo. Pri teh linkih influencerji dobijo del dobička, če kdo uporabi njihovo povezavo za nakup izdelka. Facebook direktno od tega ne zasluži nič, ampak model poslovanja Facebooka je, da imajo ljudje interakcijo z vsebinami. Zato se problema ne rešuje, saj bi reševanje pomenilo spremembo tega modela poslovanja. Tega pa nočejo narediti, saj bi to lahko pomenilo izgubo profita.

Rešitve zato verjetno še ne bo, sami pa moramo biti pozorni, kritično brati vsebine in pogledati več virov preden verjamemo nekomu na spletu.

Prejšnji članekKako je narava navdihnila dizajn slušalk FreeBuds 4i?
Naslednji članekKako zaspati v le 2 minutah?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.