Greta Thunberg na konvenciji ZN: »We will be watching you«

Greta Thunberg, švedska aktivistka, ki je začetek septembra sklenila svoje popotovanje čez Atlantik brez ogljičnega odtisa, je včeraj na konvenciji Združenih narodov nagovorila predstavnike držav sveta. Njen čustven govor je v hipu postal viralen. V govoru je obsodila svetovne voditelje, da so preveč otročji, da bi razumeli, kaj se dogaja, saj ne kažejo interesa za rešitev klimatskih vprašanj. Opozorila jih je tudi, da so oči sveta uprte v svetovni vrh in da mladi računajo nanje.

WATCH: Greta Thunberg's full speech to world leaders at UN Climate Action Summit

Na konferenco je bilo vabljenih 60 svetovnih voditeljev, govore pa naj bi imeli zgolj tisti, ki bi predstavili dejanske rešitve za klimatsko krizo. Seveda voditeljev Brazilije in Savdske Arabije na konferenci ni bilo, proti pričakovanjem pa se je v publiki za kratek čas pojavil predsednik ZDA Donald Trump. Nemška kanclerka Angela Merkel je predstavila, da bo Nemčija podvojila znesek, namenjen za boj proti klimatskim spremembam, na 4 miljarde evrov, a hkrati je povedala, da ima Nemčija namen prenehati izkopavati rude šele leta 2038. Predsednik Francije Emmanuel Macron je naznanil, da Francija ne bo sodelovala z državami, ki niso podpisale pariškega sporazuma o podnebnih spremembah. Kitajska se je obljub vzdržala, prav tako pa je veliko praznih obljub prišlo s strani Indije. Čeprav je bilo v obljubah nekaterih držav slišati ambiciozne načrte, so te prišli večinoma s strani držav v razvoju, ne pa največjih onesnaževalk.

Greta se je isti dan tudi pridružila skupini 15 otrok, ki so podali uradno pritožbo na Združene narode, da je 5 največjih svetovnih velesil prekršilo njihove pravice, saj niso reagirali na klimatsko krizo. S tem naj bi Nemčija, Francija, Brazilija, Argentina in Turčija ogrožale njihovo življenje. V pritožbi ni omenjenih ZDA, saj niso podpisale pariškega sporazuma o podnebnih spremembah, prav tako pa na seznamu ni Kitajske.

Dogajanje v New Yorku in pravzaprav po celem svetu ostaja pestro – vsak dan se dogajajo protesti, mladi so na ulicah in dajejo oblastem jasno vedeti, da imajo dovolj praznih obljub in da želijo korenite spremembe in dejanske rešitve.

Prejšnji članekProblem, ki grozi mladim in študentom
Naslednji članekPostani fit: najučinkovitejše vaje za vitke noge

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.