Imaš star računalnik? Podari ga in pomagaj socialno šibkejšim!

Ker pedagoški proces za učence od 6. razreda dalje, vse dijake in večinoma tudi študente poteka na daljavo, številni tudi delajo od doma, vse več ljudi potrebuje dobro računalniško opremo. Nekateri do nje žal nimajo dostopa, zato za socialno ogrožene posameznike in družine s projektom Računalniki za socialno ogrožene skrbi skupina prostovoljcev v društvu Duh časa.

»Gore uporabne računalniške opreme končajo na odpadu«

računalnik
Dandanes računalnik potrebujemo povsod: za delo, študij, šolo, iskanje informacij …

Že od decembra 2011 skupina prostovoljcev zbira rabljeno računalniško opremo, jo usposablja in brezhibne računalnike podarja posameznikom in družinam v stiski ter neprofitnim organizacijam.

V društvu namreč ugotavljajo, da gore še vedno uporabne računalniške opreme končujejo na odpadu. Z usposabljanjem računalnikov, ki bi jih ljudje sicer zavrgli, prispevajo k zmanjšanju količine odpadkov, z donacijo pa pomagajo tistim, ki si nakupa računalniške opreme ne morejo privoščiti.

Številne delavnice in zbirne točke

Dejavnost Računalniki za socialno ogrožene društvo izvaja že od leta 2012 v Ljubljani, danes so delavnice in zbirne točke že v kar nekaj mestih po Sloveniji – zaenkrat so v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Radečah, Kozini, Ormožu, Piranu, Ptuju, Sežani in v Tolminu, vizija društva pa je, da bi se posebne delavnice razvile v vseh slovenskih regijah.

Dejavnosti, h katerimi pripomore društvo, so tako:

  • zmanjšanje količine odpadkov elektronske opreme (Plan B za Slovenijo, delovna skupina učinkovita raba virov in odpadki);
  • strojno in programsko usposabljanje prejete računalniške opreme;
  • dvig opremljenosti socialno ogroženih posameznikov, družin ter neprofitnih organizacij z računalniško opremo;
  • dvig računalniške pismenosti prejemnikov in širše javnosti s poudarkom na odprtokodni računalniški pismenosti

in številne druge.

Podarim računalnik

Če želiš računalnik podariti, se obrni na delavnico ali zbirno točko v svoji bližini, pred tem pa društvo obvesti na kontaktni telefon. Zelo pomembno je, da pred tem poskrbiš za osebne podatke in datoteke na računalniku. Ustrezno ga za oddajo pripraviš tako, da slediš navodilom društva za pripravo računalnika.

Potrebujem računalnik

komp
Računalnik lahko podariš ali ga, če sodiš med socialno ogrožene, prejmeš.

Če sodiš med socialno ogrožene in računalnik v tem času potrebuješ, sledi naslednjemu postopku:

  • Na seznamu organizacij posrednic poišči organizacijo, s katero si bil v zvezi s svojo situacijo že v stiku. Če še nisi bil v stiku s katero od organizacij, ki pomagajo družinam in posameznikom v stiski, to čim prej stori.
  • Navedeni kontaktni osebi te organizacije sporoči svojo željo po prejemu računalnika v okviru dejavnosti Računalniki za socialno ogrožene.
  • Kontaktna oseba ti bo izdala podpisano in ožigosano Potrdilo o seznanjenosti.
  • Pokliči sebi najbližjo točko dejavnosti in se dogovori za prevzem.
  • Potrdilom o seznanjenosti pridi do točke in prevzemi računalnik.

Društvo Duh časa v okviru dejavnosti Računalniki za socialno ogrožene nudi brezplačen prejem računalnika v prvi vrsti socialno ogroženim družinam in posameznikom, ker pa sami niso usposobljeni za delo na področju socialnega skrbstva, v postopku predaje družinam in posameznikom sodelujejo z drugimi dobrodelnimi, humanitarnimi, socialnovarstvenimi organizacijami: s centri za socialno delo, Rdečim križem, Karitasom, z Zvezo prijateljev mladine Slovenije …

Naloga društva je zgolj podariti računalnik in nuditi uporabniško podporo, omenjene organizacije pa ti lahko pomagajo še na mnogih drugih področjih, zato se te pomoči, če jo potrebuješ, ne brani!

Prejšnji članekJakob J. Kenda: družinsko popotovanje po slovenski transverzali
Naslednji članek15 izjemno zanimivih dejstev

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.