Iniciativa Akademski kolegij študentom zahteva aktivno reševanje problematike

Akademski kolegij na Vilharjevi 13 je predmet težav med ŠDL, MOL in študenti
Akademski kolegij na Vilharjevi 13 je predmet težav med ŠDL, MOL in študenti

Študentski dom Akademski kolegij je bil pred dnevi obveščen o nameri zaprtja s strani direktorja ŠDL v septembru 2022. V javnem pismu je Akademski kolegij zapisal svoj jasen cilj in zahtevo, študentski domovi naj se vrnejo študentkam in študentom. Sam Akademski kolegij je že nekaj let predmet težav. Kaj se dogaja z Akademskim kolegijem in ali bo 1. oktobra še vpisal nove stanovalce?

Javno pismo stanovalcev Akademskega kolegija

»Stanovalke in stanovalci študentskega doma Akademski kolegij smo bile s strani predstavnice doma seznanjene o nameri zaprtja Akademskega kolegija s strani direktorja ŠDL v septembru 2022 oziroma z iztekom tekočega študijskega leta,« so zapisale stanovalke in stanovalci Akademskega kolegija v iniciativi Akademski kolegij študentom.

Akademski kolegij v stavbi Plečnikovega Baragovega semenišča je že mnogo let uporabljan s strani Študentskega doma Ljubljana. Leta 1938 je bila stavba izgrajena na Vilharjevi 13 s strani arhitekta Jožefa Plečnika. Vse od takrat je bila predmet dveh prenov – leti 1988 in 2000. Dogodek, ki se je vlekel kar nekaj let, je bil denacionalizacijski postopek. Ta se je zaključil tako, da je polna lastnica stavbe postala Mestna občina Ljubljana. Tako se je že pred tremi leti začelo ugibati o vlogi stavbe kot pomembnemu študentskemu domu, a kar je še bolj pomembno je – dobesedno guncanje afen s stanovalkami in stanovalci Akademskega kolegija. Osnova težav pa po poročanju ljubljanskega župana kar slaba komunikacija vseh vpletenih.

Akademski kolegij je le kaplja v morju težav študentov

Že prednostna lista iz maja 2019 je kazala, da na posteljo čaka 71 študentk in študentov. Kljub temu se je že takrat grozilo z zaprtjem doma in izselitvijo vseh stanovalcev, ki so opravičeni do subvencioniranega bivanja v študentskem domu. Ti bi takrat pristali na cesti, saj prostih postelj ni bilo. Letošnja situacija je še slabša, saj je bilo v začetku maja na čakalni vrsti kar 197 študentk in študentov. Kaj bi pomenilo zaprtje doma? V prvi vrsti izselitev 206 stanovalcev, ki jim dom trenutno nudi možnost študija in bivanja v Ljubljani. Zdaj tu nastopi iniciativa Akademski kolegij študentom.

»Za namero zaprtja smo izvedeli konec aprila, mesec dni pred izpitnim obdobjem in štiri mesece pred iztekom študijskega leta,« je zapisano v javnem sporočilu, ki ponovno pojasni že drugo enoletno podaljšanje pogodbe. Za to se je lani izvedelo šele konec avgusta, le nekaj dni pred ponovno vselitvijo novih stanovalcev.

Na to je odgovoril župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković na novinarski konferenci iz 17. 5., ko je povedal: »Mi imamo sklep, da če ŠDL vloži vlogo, dobijo podaljšanje še za eno leto, spet do 1. oktobra 2023. Ker v tem času računamo, da se bodo izdelovali projekti za prenovo objekta in dokler projekti ne bodo dokončani in lahko vložimo dokumentacijo za gradbeno dovoljenje, bomo pred tistim rokom ŠDL podaljševali pogodbo. Da bi jaz vedel oziroma, da bi ŠDL poprosil za podaljšanje? Ni poprosil. Zdaj smo maja, pred nami je še nekaj mesecev, očitno pa gre za slabo pogovarjanje. Če bodo podali vlogo, bomo podaljšali še za eno leto.«

Akademski kolegij študentom z jasno iniciativo reševanja problematike (vir: akademski kolegij študentom)
Akademski kolegij študentom z jasno iniciativo reševanja problematike (vir: akademski kolegij študentom)

Zahteve iniciative Akademski kolegij študentom

»Nenadna odločitev o zaprtju je za nas še toliko bolj nerazumljiva, saj smo tekom študijskega leta opazili spodbujanje k vseljevanju v naš dom s strani ŠDL,« piše v iniciativi, ki preko svojih stanovalk in stanovalcev že dve leti oziroma tri čaka na jasno pogodbo in tako zahteva tri glavne reči. Stanovalke in stanovalci študentskega doma Akademski kolegij zato zahtevajo:

  • da se najemno pogodbo podaljša do zagotovitve novih študentskih kapacitet znotraj zavoda ŠDL, to je do zagotovitve sredstev in izgradnje novega študentskega doma na Roški (predviden pričetek gradnje 2024),
  • da se najemno pogodbo podpiše čimprej in za več kot eno leto in prekine negotovost med trenutnimi stanovalkami in stanovalci,
  • ter da se stanovalke in stanovalce o nadaljni uporabi prostorov Akademskega kolegija obvesti prej kot en mesec pred zaključkom študijskega leta, lani smo bili namreč o nameri nadaljnje uporabe Akademskega kolegija obveščeni komaj 25. 8. 2021.

Kot je jasno zapisano v iniciativi in bi zaradi pomena študija, bivanja in slabih stanovanjskih razmer v Sloveniji moralo biti jasno tudi odgovornim, je zaprtje Akademskega kolegija v trenutnih razmerah neodgovorno. Iniciativa zahteva aktiven pristop reševanja problematike.

Pismo iniciative Akademski kolegij študentom

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPodatki Evropejcev deljeni kar 376-krat dnevno
Naslednji članekPrva fotografija črne luknje sredi naše galaksije
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.