Italijani politike utapljajo v rekah

Angry boss shouting at camera, he is scolding an employee
Foto: cyano66 iz iStock

Politiki so odgovorni ljudem. Izvoljeni so s strani ljudstva in kot taki nosijo nalogo, da delajo za družbo, skrbijo za blaginjo, pripravljajo politike in pobude, s katerimi lahko rešujejo težave. Toda kaj se zgodi, če svojih obljub ne izpolnijo? V italijanskem mestu Trento so stvari vzeli v svoje roke.

V Trentu meščani stvari vzamejo v svojo roko

V večini držav po svetu se stvari nadaljujejo normalno tudi po tem, ko voditelj ne opravi svojih dolžnosti. Najverjetnejši izid je, da vodja zaradi neizpolnjevanja obveznosti izgubi volitve.

Toda v majhnem italijanskem mestu Trento stvari delujejo drugače, kadar politik dela narobe. Prebivalci mesta svoje politike za kazen zaprejo v kletko in jih potopijo v reko.

Vendar to seveda ni usmrtitev. Kletko spustijo le za trenutek, kar velja za zabaven način, da se politik zave svoje napake.

Kazni za voditelje niso redke. Veliko krajev po svetu ima svoje običaje in rituale.

Obred v Trentu se imenuje Tonca. Je del praznovanja vigilije, ki ga mesto praznuje vsako leto v drugi polovici junija.

Potapljanje je eden od glavnih dogodkov med praznovanjem. Imenuje se tudi sodišče pokore, na katerem se sodi politikom in znanim ljudem iz mesta, ki so se med letom osramotili.

S temi kaznimi se javno zasmehujejo voditelji, ki ne izpolnijo svojih obljub.

Tonca tradicionalno poteka zadnjo nedeljo pred 26. junijem. Leta 2022 je potekala 19. junija, letos pa bo morda organizirana 25. junija, tako da si rezerviraj datum, če želiš videti to »usmrtitev«. Misliš, da bi nekaj podobnega morali imeti tudi po slovenskih mestih?

what Italy does to bad politician.. #ytshorts #facts #knowledge #shortfeed #ytshortsindia
VIRTimes Now
Prejšnji članekIzdelan najbolj popoln zemljevid možganov žuželke
Naslednji članekKako zavarovati svoje datoteke

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.