Ivan Gale ustanovil Center za zaščito žvižgačev

Ivan Gale in Evropski inštitut za skladnost in etiko poslovanja sta ustanovila Center za zaščito žvižgačev. Ta je svoje delo že začel, ukvarjal pa se bo z odpravljanjem posledic zaradi povračilnih ukrepov, ki pogosto doletijo žvižgače. Zaščita bo vključevala finančno, pravno in psihično pomoč ter pomoč pri komunikacijah in varnosti. Ker v Sloveniji institucionalnega mehanizma za njihovo zaščito ni, so ustanovitelji sami krenili v prihodnost.

Žvižgači so pogosto tarča groženj in nadlegovanj

Ivan Gale je nekdanji uslužbenec zavoda za blagovne rezerve, ki smo ga spoznali lansko leto ob začetku epidemije koronavirusa. Takrat je razkril domnevno sporne posle zavoda pri nabavi zaščitne opreme in nato izgubil zaposlitev. Sam je tako na lastni koži izkusil posledice zaradi (ne)skrbi za zaščito žvižgačev. Kot je povedal sam, mu je prvi zaščito ponudil prav inštitut, ki je zdaj soustanovitelj Centra za zaščito žvižgačev.

Žvižgači so osebe, ki pri svojem delu zaznajo in prijavijo nepravilnosti, zaradi katerih (lahko) nastane škoda za javna sredstva. Prijavijo pa tudi kršitve zakonitih postopkov in pravic ter ravnanje v nasprotju z legitimnimi interesi organov, organizacij ali podjetij ter njihovih zaposlenih in drugih deležnikov.

Povračilni ukrepi, ki sledijo oziroma grozijo žvižgačem pa imajo velikokrat zastraševalni učinek. Ti ukrepi po podatkih raziskav v vsaj trideset odstotkih vključujejo tudi spletno nadlegovanje in fizično nasilje. V veliki meri pa se izražajo kot nižanje plače, premestitve, grožnje in celo izguba zaposlitve. Ukrepe je potrebno, po besedah centra, obsoditi in prepovedati, posameznikom pa pri tem nuditi podporo. Prav s tem se bo tudi ukvarjal Center za zaščito žvižgačev.

Ivan Gale ljubimo te, se je glasil eden izmed grafitov v podporo slovenskemu žvižgaču
Ivan Gale ljubimo te, se je glasil eden izmed grafitov v podporo slovenskemu žvižgaču

Center za zaščito žvižgačev

Center se bo ukvarjal z odpravljanjem posledic zaradi povračilnih ukrepov, ki doletijo žvižgače. Poleg tega se bo aktivno vključeval v oblikovanje pravil, standardov in pravnih okvirjev za zaščito žvižgačev, ki bodo v skladu z evropskimi in mednarodnimi standardi. Pomoč, ki jo bo nudil center bo vključevala tudi finančno, pravno, komunikacijsko in psihološko pomoč ter varnost.

V svojem začetku se bo center financiral s pomočjo donacij, kasneje pa bo finančne vire iskal tudi preko razpisov, tako mednarodnih kot domačih.

Urednik portala Student.si

VIRcenter-zvizgaci
Prejšnji članekPodelitev nagrad grammy poglobila razliko v glasbi
Naslednji članekArina spomladansko-poletna kolekcija 2021: popolna kombinacija modnega šika in udobja

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.