Izobraževanja za digitalne bone se morajo ustaviti!

Young student watching lesson online and studying from home. Young woman taking notes while looking at computer screen following professor doing math on video call. Latin girl student studying from home and watching teacher explaining math formula on video chat.
Foto: Ridofranz iz iStock

Digitalni boni vse od svojega prvega dne razburjajo slovenske državljane ali pa jim povzročajo dodatne dvome. Množični nakupi slušalk Apple med mladimi in nato razpis izobraževanj za starejše od 55 let, ki bi vsa mesta zagotovil šele čez nekega četrt stoletja. Vse to, če ostanemo le pri unovčevanju in ne sami ideji. Zdaj je napočil čas za novo težavo pri digitalnih bonih. Ustavljena je namreč vsaka aktivnost v zvezi z izvedbo izobraževanj.

Nepravilnosti pri izobraževanju za digitalne bone 22

Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo je z zaskrbljenostjo ugotovila, da prihaja do številnih nepravilnosti. Od Slovenskega reginalno razvojnega sklada so zahtevali takojšnjo začasno ustavitev vseh aktivnosti v zvezi z izvedbo izobraževanj. »Ugotavljamo, da v zvezi z izvajanjem pogodb, ki jih je Slovenski regionalno razvojni sklad sklenil z izbranimi izvajalci na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj za odrasle, stare 55 let ali več na področju digitalnih kompetenc za leto 2022, prihaja do številnih nepravilnosti, na kar smo Sklad v zvezi z izvajalcem Smart Naris tudi že večkrat opozorili,« so zapisali.

Od predhodnega zbiranja prijav do spreminjanja časovnih terminov, lokacij in nezakonitih zahtev na prijavnih obrazcih (povrnitev stroškov izobraževanja v primeru neudeležbe). Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je od Sklada zahtevala, da na vse izvajalce izobraževanj, s katerimi je sklenil pogodbe na osnovi Javnega razpisa, naslovi poziv za takojšnjo začasno ustavitev vseh nadaljnjih aktivnosti v zvezi z izvedbo izobraževanj, in sicer do razjasnitve pravnega in dejanskega stanja glede morebitnih nepravilnosti pri izboru izvajalcev oziroma nepravilnosti pri izvajanju že sklenjenih pogodb s strani izvajalcev. Iz poziva naj izhaja zahteva, da se izobraževanj do nadaljnjega ne izvaja.

Side view of chubby man looking broken while lying on top of laptop.
Foto: SIphotography iz iStock

Obenem pa je ministrica zahtevala, da se nemudoma ponovno preveri pravilnost opravljenega izbora izvajalcev ter pri njih izvede nadzor o izvajanju pogodb v skladu z določili razpisa. Do petka 2. septembra 2022 mora biti končno poročilo o morebitnih nepravilnostih posredovano Službi Vlade RS za digitalno preobrazbo.

Težave digitalnih bonov pri starejših od 55 let

  • Pri unovčenju velja dodaten pogoj, ki je udeležitev izobraževanja s področja digitalnih kompetenc.
  • Prepoved združevanja bonov s partnerji, otroki, vnuki, brati in sestrami.

Urednik portala Student.si

VIRgov.si
Prejšnji članekIskanje življenja na drugih planetih bo lažje z novimi ugotovitvami
Naslednji članekPredsedniške volitve bodo čez dva meseca, kandidati začeli zbirati podpise
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.