Izšli so novi obrazci listine za sklenitev zakonske zveze

Two wedding rings on the fabric colors of the rainbow. Concept same-sex marriage.
Foto: anastas_ iz iStock

Ministrstvo za notranje zadeve je pripravilo spremembe in dopolnitve Pravilnika o izvrševanju zakona o matičnem registru. Nanašajo se predvsem na izdajo obrazcev, ki se uporabijo pri sklenitvi zakonske zveze. Pravilnik je objavljen v Uradnem listu, veljati pa začne petnajst dan po objavi, torej 27. avgust.

Spremembe obrazcev o sklenitvi zakonske zveze

Obrazce listine o sklenitvi zakonske zveze in izpiska o sklenjeni zakonski zvezi je prilagojen nedavni odločitvi ustavnega sodišča, ki izenačuje zakonsko zvezo istospolnih partnerjev z zakonsko zvezo raznospolnih partnerjev.

Obrazci imajo naslednje možnosti:

  • Žena – Žena,
  • Mož – Mož in
  • Podatki o zakoncih.
Spremembe obrazcev za sklenitev zakonske zveze
Spremembe obrazcev za sklenitev zakonske zveze Foto: on gov

Dosedanji obrazci Mož – Žena, ki se uporabljajo ob sklenitvi zakonske zveze raznospolnih parov, ostajajo v veljavi. Tudi raznospolni pari pa imajo možnost, da se ob sklenitvi zakonske zveze odločijo za uporabo obrazcev, kjer so opredeljeni kot zakonci. Novi obrazci so za uporabo na območjih, kjer živita madžarska oziroma italijanska narodna skupnost, na voljo tudi v madžarskem in italijanskem jeziku.

Od objave sodbe ustavnega sodišča 13. julija 2022 so bile v matični register vpisane štiri zakonske zveze med istospolnima paroma (tri sklenjene na območju Slovenije in ena v tujini).

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOcena filma: Nak
Naslednji članekAli so se človeški možgani skrčili?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.