Je to slika leta 2023? Papež Frančišek v Balenciagi

Papež Frančišek v Balenciagi
Papež Frančišek v Balenciagi Foto: on polygon

Po spletu je zaokrožila fotografija papeža Frančiška, oblečenega v oblačila modne znamke Balenciaga. Slike papeža v dolgem, belem, trendovskem puhastem plašču s tradicionalnim pektoralnim križem in belo škofovsko kapo so sprožile veliko čustev med uporabniki internega. Videti je bilo, da je papež Frančišek prišel naravnost iz modne revije.

Fotografije ustvarjene s pomočjo umetne inteligence

Ko si je 86-letnik oblekel preveliko puhasto jakno, je internet to vzel kot božjo besedo. Pozdravili so njegov novi, izboljšani občutek za modo. Uporabnica Twitterja, ki je fotografijo papeža v Balanciagi objavila konec prejšnega meseca, je zbrala več kot 220 tisoč všečkov in več kot 20 milijonov ogledov. Resnica pa je, da so fotografije ponarejene, ustvarjene s pomočjo umetne inteligence. Po tem si je internet dal duška in prišlo je še več ponarejenih fotografij papeža.

Domnevni umetni umetnik, ki si je Frančiška drznil spremeniti v modni model, je bil identificiran kot Pablo Xavier, 31-letni gradbeni delavec z območja Chicaga, je poročal BuzzFeed News. Umetnik ni želel deliti svojega priimka in je razkril, da je med igranjem z orodjem Midjourney, ki ga poganja umetna inteligenca in ki lahko ustvarja realistične lažne podobe, bil na psilocibinskih gobah. Xavier je fotografije delil po družbenih medijih, ko pa so prišle na Twitter, so postale viralne.

Xavier je zatrdil, da si ni želel, da bi fotografije tako eksplodirale, in priznal: »Grozljivo je, da so ljudje tako lahkoverni, da verjamejo, da so slike resnične.« Svoje početje je obžaloval.

Fotografije so prevarale tudi ameriško manekenko Christine Diane Teigen, ki je na Twitterju zapisala,  da nikakor ne bo preživela tehnološke prihodnosti.

Arvind Narayanan, profesor računalništva na univerzi Princeton, ki preučuje umetno inteligenco, je za Washington Post povedal: »Meme je verjetno postal viralen zaradi negotovosti, ali je resničen ali lažen. Ni treba posebej poudarjati, da nikoli več ne moremo domnevati, da je slika pristna, ker je videti realistična.«

VIRmenshumor.com
Prejšnji članekAli je serija Daisy Jones & The Six uspešna predelava knjige?
Naslednji članek5 nasvetov za samozavestnejši javni nastop

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.