Jeziki izumirajo, obvarujmo slovenščino

Kaj je materni jezik? Nekoč mi je nekdo rekel Materni jezik je tisti, v katerem razmišljaš.

Zakaj slovenisti tako radi poudarjajo pomembnost slovenščine? Jezik je pomembna lastnost, ki tako osebo kot skupino zelo opredeljuje. Veliko število jezikov sveta pa služi za raznolikost kultur.

Z jezikom se predajajo tradicije, se deli spomin, ustvarja edinstven način razmišljanja in izražanja. Za kulturo, narod ali skupnost je jezik zato izrednega pomena. Brez določenega jezika bi razmišljali popolnima drugače.

dobrodošli v več jezikih

V duhu svetovnega dneva maternega jezika, ki je potekal v preteklem tednu, poudarjamo privilegij, da je naša slovenščina preživela burno zgodovino, saj bi bili brez nje v popolnoma drugačnem položaju. Pomeni besed so v različnih jezikih drugačni, le v svojem jeziku lahko izraziš določeno čustvo, kot ga res razumeš.

Poleg tega opozarjamo, da jeziki izumirajo, zato jih je treba ceniti in ohranjati.

Združeni narodi so poročali, da je vsaj 43 odstotkov od približno 6000 jezikov na svetu ogroženih. Še bolj zaskrbljujoč je podatek, da je le nekaj sto jezikov je dejansko dobilo mesto v izobraževalnih sistemih in javnosti.

40 odstotkov prebivalstva tako nima dostopa niti do izobraževanja v jeziku, ki ga govorijo ali razumejo. Še manj jezikov se pojavlja v digitalnem svetu, ki je tudi pomemben del današnjega sveta.

Pomemben del jezikovnega sveta so tudi večjezične in večkulturne družbe, kot poudarjajo Združeni narodi. Take družbe s svojimi jeziki prenašajo in ohranjajo tradicionalno znanje in kulture na trajnosten način.

»Lubi Slovenci!«

Ker smo se vsi učili v šoli, vemo, da so bili prvi zapisi v različici slovenskega zapisa Brižinski spomeniki iz 10.–11. stoletja. Prav tako smo vsi hvaležni Primožu Trubarji in celotni ekipi iz časa reformacije, ki so s pisano besedo poskrbeli za razvoj našega jezika.

Protireformacija, barok, razsvetljenstvo, romantika, realizem, moderna … To, slovenščina!

Slovenščina se je razvijala skozi različne pisave in govorice, spreminja se še danes.  Pomembno pa je, da ohranimo ta jezik, v katerem razmišljamo. Ta jezik, v katerem se najboljše izražamo.abeceda

Nekaj dejstev

Združeni narodi so 22. februar določili leta 1999.

Mednarodni dan maternega jezika od leta 2000 vsako leto februarja še posebno spodbuja jezikovno in kulturno raznolikost ter večjezičnost.

Leto 2008 so razglasili za mednarodno leto jezikov, da bi spodbudili enotnost v raznolikosti in mednarodnem razumevanju.jeziki po svetu

Prejšnji članekNajboljše smučišče v Sloveniji tudi v letošnji sezoni zagotavlja odlične smučarske pogoje!
Naslednji članekV Afganistanu odprli prvo restavracijo, kjer streže robotska natakarica

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.