Kaj je s temi milenijci?

Group young friends using mobile smartphone outdoor - Millennial generation having fun with new trends social media apps - Youth technology people addicted - Red background
Foto: Alessandro Biascioli iz iStock

Takole je mlado generacijo v 5. stoletju pred našim štetjem opisal Sokrat: »Današnja mladina ljubi razkošje. Vedejo se brez vsakršnega bontona in ne spoštujejo starejših. Namesto telovadbe raje posedajo in klepetajo. Nimajo spoštovanja do svojih staršev in so tirani, ne pa služabniki gospodinjstev, v katerih živijo.« Deluje, kot da so starejši že od nekdaj mlajše generacije dojemali kot domišljave in nespoštljive. Morda pa je tudi danes enako z milenijci, generacijo Z in vsemi, ki še pridejo.

Značilnosti generacije Y (milenijci) in Z

Milenijci (ali generacija Y) naj bi bili vsi, rojeni med letom 1981 in 1996 (nekateri viri navajajo tudi letnico 2000). O tej generaciji obstaja precej študij in raziskav, ki pa največkrat sklepajo podobne ugotovitve. Pozneje rojeni pa so naslovljeni kot generacija Z. Ker naj bi za ti dve generaciji obstajale neke točno določene značilnosti, se predvsem starejše generacije sprašujejo o tem, kako bo izgledal svet takrat, ko ga bodo vodili predstavniki teh dveh generacij. Treba je poudariti, da se značilnosti in časovna opredelitev generacij po svetu razlikujejo. Večina sklepanj in ugotovitev je tako postavljena v ZDA, kar pa ni nujno enako značilnostim v Sloveniji.

MILENIJCI VS. GENERACIJA Z
1981-1996 rojeni 1997 – danes
teroristični napad v ZDA 11. septembra 2001 zaznamovani z dogodkom aretacija Justina Biebra
disket ne poznajo telefonov na preklop
378.000 velikost generacije v SLO 443.000
14,8 ure/ teden čas gledanja TV-ja 13,2 ure/ teden
12 sekund obseg pozornosti 8 sekund
preveč izbire vir stresa ločitev od osebnega telefona
ja (80 %) optimistični glede prihodnosti ja (88 %)
ja (47 %) pomembnost ravnovesja med delom in prostim časom ja (38 %)
da so vzvišeni in da potrebujejo nenehne povratne informacije in oporo ne marajo slišati da so swajpali po ekranih, še preden so začeli govoriti
izkušnje pred imetjem vrednote individualnost, start-up mentaliteta

 

A tebe tud’ noben ne razume?

Nekateri za generacijo milenijcev pravijo, da je najbolj prezirana generacija. V primerjavi s svojimi starši ima res več dobrin, možnosti izbire in je imela že v času odraščanja možnost uporabe sodobnih tehnologij, vendar je njena prihodnost precej nejasna. Zaradi slabih možnosti zaposlitve pripadniki te generacije ostajajo dlje časa doma, so finančno nesamostojni in čas njihovega odraščanja se je podaljšal. Tako pogosto ostanejo nerazumljeni in tudi sami ne razumejo sveta.

Prejšnji članekReciklirajmo velikonočne ostanke: Kam s potico, šunko, hrenom in pirhi?
Naslednji članekKako se pripraviti na maturo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.