Kaj je s temi milenijci?

Kdo sploh razume te milenijce?
Kdo sploh razume te milenijce?

Takole je mlado generacijo v 5. stoletju pred našim štetjem opisal Sokrat: »Današnja mladina ljubi razkošje. Vedejo se brez vsakršnega bontona in ne spoštujejo starejših. Namesto telovadbe raje posedajo in klepetajo. Nimajo spoštovanja do svojih staršev in so tirani, ne pa služabniki gospodinjstev, v katerih živijo.« Deluje, kot da so starejši že od nekdaj mlajše generacije dojemali kot domišljave in nespoštljive. Morda pa je tudi danes enako z milenijci, generacijo Z in vsemi, ki še pridejo.

Značilnosti generacije Y (milenijci) in Z

Milenijci (ali generacija Y) naj bi bili vsi, rojeni med letom 1981 in 1996 (nekateri viri navajajo tudi letnico 2000). O tej generaciji obstaja precej študij in raziskav, ki pa največkrat sklepajo podobne ugotovitve. Pozneje rojeni pa so naslovljeni kot generacija Z. Ker naj bi za ti dve generaciji obstajale neke točno določene značilnosti, se predvsem starejše generacije sprašujejo o tem, kako bo izgledal svet takrat, ko ga bodo vodili predstavniki teh dveh generacij. Treba je poudariti, da se značilnosti in časovna opredelitev generacij po svetu razlikujejo. Večina sklepanj in ugotovitev je tako postavljena v ZDA, kar pa ni nujno enako značilnostim v Sloveniji.

MILENIJCIVS.GENERACIJA Z
1981-1996rojeni1997 – danes
teroristični napad v ZDA 11. septembra 2001zaznamovani z dogodkomaretacija Justina Biebra
disketne poznajotelefonov na preklop
378.000velikost generacije v SLO443.000
14,8 ure/ tedenčas gledanja TV-ja13,2 ure/ teden
12 sekundobseg pozornosti8 sekund
preveč izbirevir stresaločitev od osebnega telefona
ja (80 %)optimistični glede prihodnostija (88 %)
ja (47 %)pomembnost ravnovesja med delom in prostim časomja (38 %)
da so vzvišeni in da potrebujejo nenehne povratne informacije in oporone marajo slišatida so swajpali po ekranih, še preden so začeli govoriti
izkušnje pred imetjemvrednoteindividualnost, start-up mentaliteta

 

A tebe tud’ noben ne razume?

Nekateri za generacijo milenijcev pravijo, da je najbolj prezirana generacija. V primerjavi s svojimi starši ima res več dobrin, možnosti izbire in je imela že v času odraščanja možnost uporabe sodobnih tehnologij, vendar je njena prihodnost precej nejasna. Zaradi slabih možnosti zaposlitve pripadniki te generacije ostajajo dlje časa doma, so finančno nesamostojni in čas njihovega odraščanja se je podaljšal. Tako pogosto ostanejo nerazumljeni in tudi sami ne razumejo sveta.

Pia profilna WP
Pia Prelec Poljanšek

Novinar

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (3 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.