Kaj smo izvedeli iz prvega dne delovne skupine za medvrstniško nasilje?

Delovna skupina za preučitev stanja učinkovitosti obravnave primerov vseh vrst nasilja na sestanku.
Delovna skupina za preučitev stanja učinkovitosti obravnave primerov vseh vrst nasilja na sestanku. Foto: on gov

Prvič se je sestala delovna skupina za preučitev stanja učinkovitosti obravnave primerov vseh vrst nasilja, ki jo vodi državna sekretarka Helga Dobrin. V delovni skupini sodelujejo tako predstavniki ministrstev, Policije in Vrhovnega državnega tožilstva kot tudi predstavniki civilne družbe. Kako je torej potekalo prvo srečanje?

Ničelna toleranca do nasilja

»Kot družba moramo imeti do nasilja ničelno toleranco,« je z uvodnim nagovorom začel Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve. Njegova pričakovanja glede udejstvovanja delovne skupine so, da bo le-ta temeljito preučila stanje na področju nasilja. Pričakuje se tudi, da bo pripomogla k oblikovanju okolja, kjer do nasilja ne bi prihajalo, s pripravo rešitev na treh nivojih. Oblikovale naj bi se torej kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne rešitve.

Izboljšave na operativni ravni

Cilji delovne skupine bodo osredotočeni predvsem na operativno raven, zlasti na policijske postopke. Čeprav policija že sedaj veliko truda vlaga v izboljšanje obravnave žrtev nasilja, je jasno, da vedno obstaja prostor za napredek. Pri izpopolnitvi obstoječih postopkov pa je ključnega pomena samokritičnost. Po mnenju državne sekretarke Helge Dobrin je za obravnavo tovrstnega nasilja in oblikovanje prijaznega okolja ključnega pomena znanje in opažanje ostalih resorjev.

Prednostno obravnavanje medvrstniškega nasilja: Skupni boj proti problemu

Zaradi nedavnih pretresljivih dogodkov v Srbiji bo medvrstniško nasilje prednostna obravnava delovne skupine. S strani ministrstev, ki se ukvarjajo z nasiljem, so bile že izvedene številne kampanje in akcije. Resorji bodo morali redno sporočati, kaj je bilo na tem področju že storjenega in kakšni so njihovi načrti za prihodnje. Na podlagi prispevkov pa delovna skupina ugotavljala kratkoročne izboljšave in preventivno delovanje na tem področju. Kratkoročni ukrepi bodo nato dorečeni na ponovnem srečanju po 14 dneh.

Junior novinar

VIRgov.si
Prejšnji članekKajenje je še bolj škodljivo, kot smo mislili
Naslednji članekRog Pony kolesa so spet IN!
Monika Martinc

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.