Kako bodo božič praznovali po Evropi

Letošnja praznična sezona bo (na žalost) potekala brez božičnih sejmov, pohajkovanja po starih mestnih jedrih in druženja z najbližjimi ob pitju vroče čokolade in kuhanega vina. Strokovnjaki so opozorili, da bi sprostitev ukrepov v božičnem času privedla do večjega prenosa virusa, zato so bili voditelji držav primorani za letošnji veseli december sprejeti neprijetne odločitve. Vseeno bodo v evropskih prestolnicah poskušali obdržati nekaj veselja.

Združeno kraljestvo

Anglija, Wales, Škotska in Severna Irska so se odločile, da bodo vsem družinam v Združenem kraljestvu omogočile, da se bodo zbrale za božič. Omejitve se bodo sprostile med 23. in 27. decembrom. Družili se bodo lahko le člani družine, ki se ne bodo smeli pomešati s člani drugih družin. Poleg tega bo druženje lahko potekalo le na zasebnih domovih ali na vrtu.

Drugega decembra se bodo prav tako ponovno odprle trgovine s tehniko in oblekami, telovadnice, frizerji in cerkve. Pivnice, bari in restavracije pa bodo ostali zaprti.

Francija

V torek je francoski predsednik Emmanuel Macron razkril, da se bodo prvo soboto v decembru znova odprle trgovine. Če bodo zdravstvene razmere dopuščale, bodo od 15. decembra najprej omogočili potovanje po državi ter obisk družin in prijateljev. Na isti dan bodo odprli kinodvorane in gledališča, bari, restavracije in telovadnice pa bodo ostali zaprti.

Na božični večer in na silvestrovo policijska ura ne bo veljala, velika javna zbiranja pa bodo še vedno prepovedana.

Italija

Italijanski premier je v začetku tedna določil, da bo božič potekal brez ukrepov, le pod pogojem, da se do takrat odpravijo »rdeča območja«, ki zaznamujejo predele Italije z največ okuženimi. Ljudje, ki živijo v rdečih območjih, za božič domov ne bodo smeli zapustiti domov, razen v primeru izboljšanja razmer.

Nemčija

Šestnajst nemških držav, ki jim je bilo dovoljeno, da same določijo omejitve so se odločile, da bodo ukrepe (zaprtje trgovin, šol, barov in restavracij) podaljšali do 20. decembra, da se lahko potem sprostijo za božič.

Zaradi skrbi vzbujajočih številk dnevnih in smrtnih primerov koronavirusa bo število ljudi, ki se lahko družijo za božič, omejeno na deset, kar omogoča srečanje družin in prijateljev. Kanclerka Merkel priporoča, da naj se prebivalci Nemčije teden dni pred božičem izogibajo stikom, da bi zmanjšali možnost okužbe.

South Park

VIRGUARDIAN.COM
Prejšnji članekŠtudijska izmenjava pod palmami
Naslednji članekVlada podaljšala veljavnost turističnih bonov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.