Kako je Barbie pomagala spremeniti svet in dokazala, da ni vse v njenem videzu

Barbie, od začetkov do danes
Barbie, od začetkov do danes Foto: on theguardian

Barbi je zablestela leta 1959 in postala prava ikona. Z njeno neverjetno 98-odstotno stopnjo prepoznavnosti (samo 2m% svetovnega prebivalstva je ne bi prepoznalo) je celo prekosila angleško kraljico. Kljub številnim kritikam zaradi nerealnih telesnih proporcij, pa je pravzaprav popolnoma revolucionarna igrača. Ampak zdaj je čas, da se preneha obsojati to punčko zgolj na podlagi videza in se pogleda pod njeno površino.

Pred barbie so obstajali le dojenčki

barbie, doll, books
Foto: ErikaWittlieb iz Pixabay

Preden je Barbika vstopila na sceno, so bile deklice omejene na igro z Betsy Wetsy, Tiny Tears in Chatty Cathy – z dojenčki, ki so jih spodbujali k skrbi za male dojenčke. Takrat je bilo družbeno pričakovano, da bodo deklice odraščale v ljubeče matere.

Vendar je ustvarjalka Barbike, Ruth Handler, opazovala svojo hčerko in njene prijateljice ter spoznala, da deklice niso želele le biti “mamice”. Tako si je zamislila Barbi kot moderno najstnico, ki ima svoje stanovanje, lasten avtomobil in svoj poklic. Barbi se je uprla tradicionalni vlogi gospodinje in njena priljubljenost je eksplodirala. Deklice so očitno hotele biti več kot le mame.

Barbi je bila predstavljena v času, ko je bilo delo za ženske tabu, še bolj pa za deklice. A to ni ustavilo Barbie, saj je imela svojo službo – postala je manekenka. Njena poklicna pot se je razvijala, in predstavljala je vse, od poslovne izvršne direktorice (ženska na vodilnem položaju!) do predsedniške kandidatke (še dolgo preden so ženske lahko kandidirale za predsednico) in astronavtke (preden je Neil Armstrong stopil na luno). Njene moderne karierne poti pa vključujejo razvijalko iger, laboratorijsko znanstvenico in inženirko robotike –  torej področja, ki so pretežno moška domena. S tem je Barbi razbijala stereotipe in pokazala deklicam, da lahko dosežejo vse, kar si želijo.

Barbie raznolikost je hitro prevladala v svetu

barbie, doll, camera
Foto: ErikaWittlieb iz Pixabay

Raznolikost je bila vedno v ospredju Barbijinega sveta. Mattel, proizvajalec Barbike, je že zgodaj uvedel punčke afriško-ameriškega izvora. Te črne punčke – prijateljice Barbike – so bile na trgu od leta 1967, kar je bilo v času naraščajočega gibanja za državljanske pravice v ZDA izjemno pomembno. Leta 1980 je prišla prva Črna Barbika s kodrastimi lasmi in rdečo obleko.

Danes Mattel predstavlja punčke z različnimi telesnimi oblikami in invalidnostmi, kar je del prizadevanja za večjo vključenost in predstavljanje različnih identitet. Sodobna Barbi ima različne tipologije telesa in odtenke kože, lahko pa tudi nima las, nosi hidžab, ima protezo na nogi, ima vitiligo ali pa je odvisna od invalidskega vozička. Barbie se je tako izkazala kot prva punčka, ki je dekletom pokazala, da so lahko hkrati lepe, ambiciozne ter rade odkrivajo svet mode, glamurja in bleščic.

doll, black, african-american
Foto: ErikaWittlieb iz Pixabay

Od svojega prvotnega pojava je Barbie preizkusila več kot 200 poklicev, kar je eno izmed najbolj impresivnih življenjepisov igračk. Barbie je spodbujala deklice, naj verjamejo vase in si prizadevajo za sprejemanje samih sebe ter se tudi preoblikujejo, če želijo.

Ali igra Barbie pomembno vlogo pri izobraževanju otrok?

Poleg tega Barbie igra pomembno vlogo pri izobraževanju otrok o ženski zgodovini. Mattel je ustvaril serijo “Sheroes” in “Navdihujoče ženske”, kjer so punčke oblikovane po znanih ženskah, kot so umetnica Frida Kahlo, astronavtka Sally Ride, prva ženska pilotka Amelia Earhart, olimpijska gimnastičarka Gabby Douglas in še mnoge druge. Barbie na ta način predstavlja resnične vzornice in jim prikazuje pomembnost žensk v znanosti, kulturi in zgodovini.

frida kahlo, artist, painter
Foto: Hansuan_Fabregas iz Pixabay

Verjetno bi te presenetilo, ko bi izvedel, da ima Barbie tudi svoj vlog na YouTubu, kjer sodeluje v viralnih izzivih in obravnava različne teme, od kuhanja do depresije. Njen vlog raziskuje tudi “vrzel sanj” – pojav, ko se deklice pri šestih letih začnejo spraševati o svojih sposobnostih, in jih uči, kako ponovno pridobiti zaupanje vase.

doll, man, guy
Foto: ErikaWittlieb iz Pixabay

Barbi je tudi dobrodelna in na svoji platformi podpira zaščito narave v sodelovanju z National Geographicom. Njena zgodba s Kenom je prav tako zanimiva, saj je Ken v njenem življenju igral vlogo fanta in pomočnika, nikoli pa moža. Barbi je bila vedno glavna zvezda. Njuna zveza se je končala in začela večkrat, dokler se nista leta 2004 uradno razšla, saj se Ken ni znal resno zavezati. A tega leta je Barbie postala kandidatka za predsednico, kar kaže, da ni imela časa za dramo.

Barbi je s svojim neobičajnim in samostojnim življenjem, kot svetovno znana punčka, postala simbol za normalizacijo drugih življenjskih poti in identitet.

Prejšnji članekRazkrita skrivnost živalskega sveta, ki strokovnjakom ni dala miru
Naslednji članekRecepti za štok koktajle: Ker je klasika vedno lahko zabavna na nov način!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.