Kako mlade spodbuditi k služenju vojaškega roka?

Soldier fighters standing together with guns. Group portrait of US army elite members, private military company servicemen, anti terrorist squad.
Foto: .shock iz iStock

Kako mlade spodbuditi k služenju vojaškega roka? S takim vprašanjem se ukvarja kar nekaj držav v Evropi, med njimi sta tudi Slovenija in Nemčija. Medtem ko je Slovenijo situacijo rahlo spremenila na bolje v zadnjih dveh letih, v Nemčiji še vedno poteka razprava o morebitni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka.

Nemčija je obvezno služenje vojaškega roka ukinila leta 2011

Leta 2011 je Nemčija ukinila obvezno služenje roka, a od začetka vojne v Ukrajini so se tudi pri njih začeli pogovori o ponovni uvedbi le tega. Tu so še nenehni pogovori o oboroževanju in usposabljanju vojakov. Med zagovorniki uvedbe vojaškega roka je nemška komisarka za obrambo Eva Högl že od začetka leta poziva k razpravi o tem, saj je večkrat poudarila, da je treba mlade vabiti k vojaški službi. Čeprav sama izključuje uvedbo obveznega služenja vojaškega roka, pa vabi k premisleku o uvedbi leta služenja Nemčiji, kar je podobno razpravi, ki jo je pred časom sprožil tudi nemški predsednik Frank- Walter Steinmeier.

Po drugi strani pa je tu nemški obrambni minister Boris Pistorius, ki je dejal, da je bila odprava služenja vojaškega roka leta 2011 napačna poteza. Kot pojasnjuje, je potrebno povečati število pripadnikov Bundeswehra. Spomnimo, da v nemški vojski trenutno služi približno 183 tisoč vojakov. Že do leta 2031 želijo to številko povečati za 20 tisoč vojakov.

german flag on german army uniform
Foto: huettenhoelscher iz iStock

Nemčija, tudi Slovenija, bi lahko uvedli služenje državi, ki ni le vojaški rok

A težava je v okoliščinah, kot navajajo v Nemčiji. Slabo stanje vojašnic, propadanje infrastrukture in pomanjkanje prostora za morebitne nabornike so le nekatere od težav s katerimi se ukvarjajo Nemci. Prav tako morebitni predlog ne bi imel podpore v koaliciji, Nemčija pa še vedno vztrajno razmišlja o tem, kako več mladih spodbuditi k razmislek o priključitvi v vojsko. Še bolj aktualno pa je razmišljanje, ki se je večkrat pojavilo tudi v Sloveniji.

Kako mlade spodbuditi k vprašanju, kaj lahko in želijo storiti za skupno dobro. Ne le možnost vojaškega služenja temveč nekakšna različica socialnega služenja državi, kjer bi mladi opravljali delo v bolnišnicah, zavodih in nasploh krepili skupnost.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekRyanair zaposluje v Sloveniji: Preveri, kaj vse zahteva!
Naslednji članekKdaj je človeštvo zabeležilo prvi poljub?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.