Kako se prijaviti za cepljenje preko aplikacije zVEM

Ministrstvo za zdravje je v sodelovanju z NIJZ-jem pripravilo aplikacijo za naročanje na cepljenje proti COVID-19 v okviru portala zVem. Odslej bo na portalu na voljo enotna točka in spletni obrazec za prijavo, za vpis na seznam naročil pa ni potreben vnos z digitalnim potrdilom. Ta aplikacija bo tudi podlaga za vse nadaljnje postopke in zahteve, povezane s pandemijo, kot so na primer potrdila o cepljenju.

Ponovna prijava ni potrebna

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob predstavitvi aplikacije povedal, da se tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali na cepilnem mestu, ni treba ponovno prijaviti, saj bodo te prijave prenesene v aplikacijo. Ob tem je tudi ponovno pozval ljudi, naj se cepijo v čim večjem številu, saj je to edini način za doseg potrebne stopnje precepljenosti, ki bo omogočila bolj normalno obliko življenja.

Postopek prijave

Na portalu zVEM klikneš na okence Naročilo za cepljenje. Prijava poteka v štirih korakih: identifikacija, vpis naročila, oddaja naročila in potrditev preko kode oziroma številke, ki jo prejmeš preko SMS-a oziroma z direktno povezavo na portal zVEM. Na portalu natančno piše, kaj potrebuješ: EMŠO za identifikacijo in številko ZZZS-ja. Napisati moraš tudi svojo telefonsko številko, po želji elektronski naslov ter svoje inicialke. Prijaviš lahko tudi drugo osebo (na primer nekoga, ki sam tega ne zna ali ne more storiti).

zVem

Ko oddaš naročilo, portal sam generira SMS za vneseno telefonsko številko. Na mobilniku nato klikneš na izpisano spletno povezavo v SMS-u in prijava je potrjena. Potrdiš lahko tudi z vpisom varnostne kode, ki si jo prejel v SMS-u, v portal zVEM. Ko zaključiš prijavo, prejmeš potrdilo o naročilu in lokacijo cepilnega centra. Izbira le-tega ni mogoča; cepljen boš namreč tam, kjer imaš osebnega zdravnika. O terminu cepljenja te bo cepilni center obvestil preko SMS-a, ko bo prejel odmerek za cepljenje.

Prenos prijav prek e-Uprave

Ob uvedbi nove poti za prijavo na cepljenje na portalu zVEM se ukinja prijava na e-Upravi. Prijave iz e-Uprave so že prenesene na zVEM, pri čemer so bile izločene že cepljene osebe. Če si se že prijavil na e-Upravi, boš v teh dneh dobili SMS za potrditev pravilnosti tvoje telefonske številke. Če je nisi oddal, boš na e-naslov prejel povabilo, da jo v portalu zVEM dodaš.

Napovedi

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zapisal, da bo od ponedeljka steklo cepljenje tudi vseh odraslih, mlajših od 50 let. Zagotovil je, da bo do poletja dovolj cepiva za vse, ter pozval ljudi, naj bodo odgovorni, se cepijo in zdržijo še nekaj tednov, saj je čas za normalno poletje. Minister za zdravje Janez Poklukar je sicer dodal, da starost, rizične skupine in ljudje iz kritične infrastrukture ostajajo prioriteta pri cepljenju. Povedal je še, da je uspešnost cepljenja odvisna od solidarnosti in vzajemne pomoči ter da imajo vsi cepilni centri možnost, da za dva ali trikrat povečajo kapacitete cepljenja.

Prejšnji članekHuawei širi nabor svojih naprav v Sloveniji
Naslednji članekSocial Impact Award letos prvič tudi v Sloveniji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.