Sponzorirano

Katera maska te bo najbolj obvarovala pred koronavirusom?

Moški z masko na obrazu
Sponzorirano

Ali je pomembno, kakšne vrste maske nosiš? Ja. Različne maske nudijo različen nivo zaščite. Najboljši so kirurški respiratorji in kirurške maske. Te pa znajo biti drage, niso vedno na voljo, se hitro znajdejo na odpadu in so neudobne ob dolgotrajnem nošenju.

Ko je pri nas zmanjkalo kirurških mask, so si jih ljudje množično začeli šivati kar doma. Kakšne pa so najboljše? Šal sicer ni najboljši za zaščito, vendar veliko boljši kot nič. Pomembni so namreč sloji pregrade, ki naš ščitijo pred virusom.

Preden si nadeneš masko, si moraš seveda očistiti roke z vodo in milom. Maske se ne smeš dotikati, ko jo nosiš! In ko jo odstraniš, pazi, da se je takoj znebiš oziroma jo daš nekam na stran, če je pralna. Pralne maske moraš oprati po vsaki uporabi.

Kirurške maske za enkratno uporabo seveda predstavljajo veliko težavo za okolje. Že pri nas jih lahko najdeš povsod, saj se jih ljudje hitro znebijo in sploh ne pomislijo na to, kje bodo končale.

Raziskava v Angliji je pokazala, da če vsaka oseba v Združenem kraljestvu v enem letu vsak dan uporabi eno masko, bo to ustvarilo dodatnih 66 000 ton onesnaženih plastičnih odpadkov. Na ta račun bi seveda najbolj trpelo okolje.

Maske za večkratno uporabo tako večinoma ščitijo dovolj dobro kot kirurške in to brez nepotrebnih odpadkov. Pazi samo, da ko masko šivaš sam, uporabiš tri sloje blaga. Po uporabi jih operi na 60 stopinj in jih še zlikaj, da jih še dodatno razkužiš.

Urednica portala in revije Študent

Sponzorirano

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

Exit mobile version