Komentar: Vdor v Kapitol kot slika vdora v slovenski parlament

Po nekaj dneh poročanj o padcu demokracije in Kapitola v Washingtonu, se cel svet ukvarja z določenim vprašanjem. Kaj bi se zgodilo, če bi v Kapitol vdrli temnopolti? Odgovora ne poznamo, se nam pa vsaj približno svita, kaj bi lahko bil.

Vdor v Kapitol je domači terorizem

Vsem prebivalcem v ZDA, ki so imeli rasizma dovolj, je lansko leto počil lonec in podali so se na ulice. Brez dvoma je bila to ena najbolj branih tematik v preteklem letu, iz katere bi se morali ogromno naučiti. Morda smo se mi, a v ZDA ni videti »viška« učenosti in empatije. Kljub dobremu namenu so bili tudi tako imenovani BLM (Black Lives Matter) v približno sedmih odstotkih nasilni. A ta mala številka se lahko hitro poveča, če informativne oddaje štirikrat na dan govorijo o tem osamljenem dogodku. Na mirnem protestu junija so protestnike pospremili s solzivcem in opravili 88 aretacij. Pri vdiranju v Kapitol so opravili 52 aretacij. Kot pa smo se v letu 2020 že navadili, je statistika nekaj, kar lahko hitro uporabiš v svoje dobro, če ni razloženih okoliščin.

Popolnoma brez smisla se je spraševati, kaj bi se zgodilo, če bi tja vdrla druga skupina. Po eni strani, ker ne moremo vedeti, kaj bi se zares zgodilo, po drugi strani pa, ker točno vemo, kaj bi se zgodilo. Prav žalostno, zares.

Kapitol v Washingtonu
Kapitol v Washingtonu

Štirje vidiki norega dogodka

Prvi vidik dogodka nam da še boljši vpogled v popolnoma razklano »Murico«, ki je še bolj razklana od prihoda Barracka Obame in Donalda Trumpa na položaj predsednika. Rasizem je pregloboko vžgan v preveliko število prebivalcev najmogočnejše države na svetu, ki se združi le v času vojne. Bog ne daj.

Drugi vidik dogodka nam ponudi komičnost situacije vdora v Kapitol. Mogočna stavba na izjemno pomemben dan bi morala biti neprebojna. Bila pa je daleč od tega in tudi najslabšemu strategu na svetu ne bi uspelo sestaviti takega načrta kot podpornikom Trumpa. Napovej prihod in vdor, pridi na lokacijo in odpri vrata. Že beseda vdor je netočna, morda bolj dan odprtih vrat. Ta »bitka« se postavlja ob rob bitki Avstralcev z noji.

Tretji vidik dogodka bi lahko bila primerjava z željami mnogih prebivalcev naše podalpske države. Vsi se združimo in vdrimo v parlament. Nekako v tem stilu se že leta prebirajo ideje revolucionarjev na družbenih omrežjih. Po več letih razmišljanja, kako vdreti v hram demokracije, so ti ljudje odgovor dobili serviran na pladnju. Bodi belec, na glavi imej podobo neke divje živali in odpri vrata. Cilj je dosežen, a brez dejanskega cilja, ki bi imel vpliv na prihodnost.

Četrti vidik dogodka pa je še ena podobnost z našo državo. Eden izmed teroristov, kot so jih oklicali tamkajšnji mediji, je v stavbo vstopil z zastavo Konfederacije. Od ameriške državljanske vojne je minilo že 156 let, ko se je »končalo« tudi suženjstvo. Bi se motil, če bi rekel, da bi se v hipotetičnem vdoru v slovenski parlament našlo nekaj ljudi z jugoslovansko zastavo ali drugim emblemom? Verjetno ne.

Peti vidik dogodka je pravcata ironija. Podporniki Donalda Trumpa so v Kapitol vdrli z željo po pravici in resnici, ki naj bi bila po njihovem mnenju med volitvami prikrita. Po njihovem prepričanju je zmagal Trump in ne Biden. Z željo po tem so vdrli v Kapitol, a dosegli nekaj popolnoma drugačnega. Donald Trump je prvič mirno priznal, da bo 20. januarja prenos oblasti potekal normalno. Obenem pa so ga začasno izgnali iz Twitterja in Facebooka.

Leto 2021 je v polnem zagonu

Leto 2021 se je začelo zelo adrenalinsko, predvsem za demokracijo, kot jo poznamo. Dežela mnogih priložnosti pravijo in to tudi uresničuje, s takšno ali drugačno priložnostjo. Ob tej priložnosti pa za konec prilagam delček prisege ameriški zastavi, ki bi morala biti veliko bolj pomembna kot je.

»One Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.«

Dave Chappelle - For What Its Worth George Washington

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNov zakon v Grčiji: Za mučenje živali do 10 let zapora
Naslednji članekAli v vesolju sneži?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.