Končno višja urna postavka za študentsko delo

Close up of a calculator and euro money in a financial analyzing concept
Foto: arsenisspyros iz iStock

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je objavilo novo urno postavko za študentsko in dijaško delo. Po dvigu minimalne plače z začetkom leta 2021, bi se morala dvigniti tudi postavka za študentsko delo. Z malo zamude se je! Nova bruto postavka znaša 5,89 €. Postopek določanja nove postavke pa je v fazi objave v Uradnem listu in bo zaključen še ta teden.

Nova urna postavka

Trenutna urna postavka znaša 5,40 € bruto oziroma 4,56 € neto. Nova postavka pa bo po novem znašala 5,89 € bruto oziroma 4,97 €, kar je lep skok. V razpredelnici spodaj pa si lahko pogledaš, kako je urna postavka za delo naraščala v zadnjih nekaj letih.

Leto (povezava do odredbe) NETO urna postavka BRUTO urna postavka
Urna postavka od 1. 1. 2020 (odredba) 4,56 € 5,40 €
Urna postavka od 1. 4. 2019 (odredba) 4,13 € 4,89 €
Urna postavka od 1. 4. 2018 (odredba) 4,00 € 4,73 €
Urna postavka od 1. 6. 2017 (odredba) 3,90 € 4,61 €
Urna postavka od 1. 9. 2016 (odredba) 3,83 € 4,53 €
Urna postavka od 1. 2. 2015 (odredba) 3,80 € 4,50 €

 

Dvig urne postavke
Dvig urne postavke

Zamuda pri objavi?

Že 20. januarja 2021 je bil izdan akt, s katerim se je minimalna plača dvignila na 1.024,24 €. Skladno z drugim odstavkom 130.c člena Zakona o uravnoteženju javnih financ mora minister, pristojen za delo, določiti tudi nov znesek minimalne bruto urne postavke za opravljeno začasno in občasno delo dijakov in študentov (študentsko delo).

Prav danes je Študentska organizacija poslala dopis ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Janezu Ciglerju Kralju poslala dopis v katerem je utemeljila omenjeno težavo:

Do današnjega dne, minister, pristojen za delo, akta, s katerim bi se dvignila tudi minimalna bruto urna postavka za opravljeno študentsko delo, še ni izdal. Dijaki in študenti so tako očitno zopet zadnja družbena skupina, na katero pomisli ministrstvo, pristojno za izvajanje socialnih politik in politik na trgu dela.

Ob tem naj opozorimo, da je bilo omenjeno določilo, po katerem se minimalna bruto urna postavka za opravljeno študentsko delo uskladi ob spremembi minimalne plače, v zakon dodano prav zaradi dotedanjih zamud pri uskladitvi obeh zneskov. Dijaki in študenti so zadnja leta več mesecev čakali na dvig minimalne urne postavke, ki bi jim po zakonu morala pripadati.

Zato ministra, pristojnega za delo, pozivamo, da izpolni svojo zakonsko dolžnost in v najkrajšem možnem času izda akt, s katerim se minimalna bruto urna postavka za opravljeno študentsko delo dvigne sorazmerno z dvigom minimalne plače. Po naših izračunih bi ta morala znašati 5,89 EUR.

Ob tem pristojno ministrstvo prosimo tudi za informacijo o tem, koliko dijakov in študentov bo zaradi zamika uskladitve minimalne bruto urne postavke finančno oškodovanih. Opozarjamo namreč, da se dvig minimalne plače nanaša na delo, opravljeno po 1. januarju 2021, medtem ko še ni znano, od kdaj naprej bo začela veljati nova, višja minimalna bruto urna postavka za opravljeno študentsko delo.

Urednik portala Student.si

VIRgov
Prejšnji članekBitcoin s pomočjo Tesle postal bistveno manj tvegana naložba
Naslednji članekKako se naličiti, da bodo lepotni načini učinkovali ?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.