Končno! Znan začetek gradnje NUK 2

Končno je znan začetek gradnje NUK 2
Končno je znan začetek gradnje NUK 2 Foto: on nuk

Predsednik vlade dr. Robert Golob je ob obisku Narodne in univerzitetne knjižnice napovedal, da se bo končno začela gradnja NUK II (Narodna in univerzitetna knjižnica II). Kot je povedal skupaj z ministrom Igorjem Papičem so tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja.

Premier potrdil začetek gradnje NUK 2 oziroma NUK II

Premier dr. Robert Golob, minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič in državni sekretar na ministrstvu za kulturo Matevž Vidmar Čelik so obiskali osrednjo knjižnico NUK. Po ogledu avle z Veliko čitalnico, ki velja za enega arhitekturno najbolj dovršenih knjižničnih prostorov ter razstave Plečnikova knjižnica so z vodstvom knjižnice spregovorili o načrtih gradnje NUK2.

»Novi NUK2 je zasnovan v duhu, da bo odgovarjal vsem izzivom današnjega časa in spodbujal oblikovanje novih znanj za prihodnost. Vesel sem, da smo naredili zadnji simbolni korak in potrdili, da bo NUK2 zgrajen,« je ob napovedi gradnje povedal premier. »V NUK sem redno zahajal in vedno, ko ga obiščem, me navda s ponižnostjo. V tempelj znanosti je vredno prihajati pogosteje, saj se šele takrat zavemo svoje majhnosti in odgovornosti do naroda,« je še dodal.

Windows at Joze Plecnik National and University Library. National and University Library is one of the most important national educational and cultural institutions of  Ljubljanica,Slovenia.
Foto: FotoGablitz iz iStock

Kdaj se začenja gradnja NUK 2 in koliko bo stala?

Vlada bo za gradnjo nove knjižnice v naslednjih letih zagotovila vsa potrebna sredstva, da bodo lahko stekli nadaljnji postopki. Pričakuje se, da bo gradbeno dovoljenje izdano decembra, prva gradbena dela pa bi lahko stekla konec prihodnjega leta. Trenutna ocena stroškov gradnje znaša 95 milijonov evrov, opreme pa 7,5 milijona evrov.

Kot je znano, NUK že več desetletij potrebuje nove, dodatne prostore, saj je stavba nacionalne knjižnice z leti postala pretesna. Prav zato uporabniki nujno potrebujejo novo stavbo oz. NUK2, za katerega arhitekturna rešitev je bila izbrana na mednarodnem natečaju leta 2012. Izbrana je bila rešitev arhitekturnega biroja Bevk Perović arhitekti.

NUK II bo v gradnjo stopil z letom 2023
NUK II bo v gradnjo stopil z letom 2023 Foto: on nuk

Knjižnice kot fuzija knjižnih polic in svetovnega spleta

»V zgodovini so knjižnice vedno imele progresivno vlogo. Bile so tihi nosilci družbenih sprememb. In to vlogo imajo tudi danes. Lahko smo ponosni, da kot narod vlagamo v knjižnice. Gre za zgradbe, ki so tudi kot arhitektura obeležile našo zgodovino. Na prvem mestu seveda NUK, ki so jo po Plečnikovih načrtih postavljali v času svetovne gospodarske krize v tridesetih letih pa vse do samostojne Slovenije. Nove stavbe splošnih knjižnic po vsej Sloveniji so tiste, ki najbolj nazorno pričajo o tem, v kaj je država vlagala javna sredstva. Tudi zato je projekt izgradnje drugega NUK tako pomemben,« je ob obisku NUK-a in naznanitvi gradnje povedal državni sekretar Matevž Vidmar Čelik.

»Knjižnice so tudi široko dostopni, vsem odprti javni prostori. To so prostori okrog katerih raste, se krepi in razvija skupnost, z izmenjavo znanja in skozi dialog. Zato imajo knjižnice moč povezovati in graditi prihodnost skupnosti. In verjamem, da bo tudi nova Univerzitetna knjižnica tista, ki bo povezala Slovence. Danes so knjižnice fuzija knjižnih polic in svetovnega spleta. Najbolj uspešno in celostno med vsemi kulturnimi institucijami povezujejo fizični in digitalni svet. Državljanom zagotavljajo zanesljive storitve in prispevajo k njihovi boljši informacijski pismenosti, « je še dodal državni sekretar.

Notranjost projekta NUK 2, ki naj bi stal približno 102 milijona evrov
Notranjost projekta NUK 2, ki naj bi stal približno 102 milijona evrov Foto: on nuk

Zakaj (že) potrebujemo NUK 2?

Odgovor na to ima ravnatelj NUK-a Viljem Leban, ki je v prispevku z naslovom tega odstavka zapisal sledeče:

»Ker je to verjetno zadnja priložnost, da zgradimo NUK2, je potrebno ponovno jasno in glasno povedati: NUK2 potrebujemo, ker je naša naloga, da bogastvo kulturne dediščine, zapisano znanje, izkušnje in domišljijo prenašamo na sedanje in bodoče rodove. Da omogočimo uporabnikom, v prvi vrsti študentom in raziskovalcem, dostop do zapisov v analogni in digitalni obliki. Pa tudi, da jih usposobimo za iskanje informacij in jim pri tem nudimo vso potrebno pomoč.

Če smo še bolj natančni: NUK2 nujno potrebujejo uporabniki. Potrebujejo sodobno opremljene prostore za študij in raziskovanje s 1.500 študijskimi čitalniškimi mesti. Potrebujejo prostor za 300.000 knjig. Potrebujejo individualne študijske celice. Potrebujejo nočno čitalnico. Potrebujejo prostore za delo študijskih skupin. Potrebujejo računalniško učilnico. Potrebujejo dvorano za predstavitve in strokovna srečanja. Potrebujejo prostore, v katerih jim bodo bibliotekarji nudili informacijsko podporo pri pridobivanju, vrednotenju in uporabi informacij. Potrebujejo prostore za izvedbo delavnic. Potrebujejo ustvarjalnice. Potrebujejo prostore za multimedijsko usposabljanje. Potrebujejo skratka prostore, v katerih bodo pridobivali znanje in veščine.

Ker lahko odpelje zadnji vlak za izgradnjo NUK2, moramo nujno te potrebe artikulirati v jasno zahtevo:

Zgradimo NUK2 – zdaj!«

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOcena filma: Izgubljeni kralj (33. Liffe)
Naslednji članekNovi Zakon o dohodnini prinaša olajšave za mlade
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.