Krivulja pomlajevanja vojske gre navzgor: Rekordna udeležba na taboru MORS in mladi

MORS in mladi letos z rekordno udeležbo
MORS in mladi letos z rekordno udeležbo Foto: on postanivojak

Že 18. leto zapored je Ministrstvo za obrambo s Slovensko vojsko pripravilo poletni tabor MORS in mladi. Tabor je namenjen še ne polnoletnim dijakinjam in dijakom, letošnji pa je bil tisti, ki je vpisal rekordno udeležbo.

Brezplačna udeležba na taboru MORS in mladi se je letos obrestovala

Tabor MORS in mladi poteka na lokacijah v Novem mestu in Bohinjski Beli. V prvih dveh skupinah se je tabora udeležilo skoraj 350 mladih, še približno 150 pa jih še pričakujejo. »Zaradi velikega zanimanja smo letos odpravili omejitev števila udeležencev na taborih. Tako je trenutno na Bohinjski Beli 245 mladih, v prvi skupini v Novem mestu je bilo 92 mladih, prihodnji teden, ko s taborom začne še druga skupina, pa jih bo v Novem mestu še 143,« so sporočili pri taboru.

Minister Marjan Šarec je nagovoril mlade na Taboru MORS in mladi
Minister Marjan Šarec je nagovoril mlade na Taboru MORS in mladi Foto: on gov

Tabor je brezplačen za udeležence, ki tokom šestih dni osvojijo različne veščine, spoznajo vojaško življenje, osnove prve pomoči, urijo se v preživetju v naravi in se nasploh seznanijo z delom Slovenske vojske.

»Mladi ste imeli priložnost spoznati, kakšen poklic opravljajo naše pripadnice in pripadniki ter kakšne vrednote zagovarjajo. Tudi vi ste krepili vrednote, kot so domoljubje, tovarištvo, ekipni duh in skupno doseganje ciljev. To so vrednote, ki so nasprotje individualizmu, vrednote, ki jih danes v naši družbi primanjkuje,« je ob nagovoru povedal minister Marjan Šarec.

Če si želiš spoznati delo vojske, je za to dobro poskrbljeno

Poletni tabor ima tudi zimsko različico, ki obstaja od leta 2019. Poleg taborov MORS in mladi pa so tu še Vojaški tabor, ki se ga udeležujejo polnoletni dijaki in študenti, možnost štipendij za dijake in študente, po novem tudi za pripadnike rezervne sestave Slovenske vojske.

Slovenska vojska si želi mlade privabiti v svoje vrste
Slovenska vojska si želi mlade privabiti v svoje vrste Foto: on postanivojak

Mladim ponujajo možnost opravljanja prakse tekom šolanja tako v Slovenski vojski kot v upravnem delu Ministrstva za obrambo ter omogočajo opravljanje nedokončane srednje šole ob delu v Slovenski vojski.

Prav tako pa tekom poletja in v jeseni mlade, dijake ali študente vabijo, da se preizkusijo v izzivu COD.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekRaziskovalcem uspelo nemogoče, ogljikov dioksid so pretvorili v trajnostna goriva
Naslednji članekNe spreglej! Odprt razpis za izjemno priljubljeni štipendiji
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.