Kronanje kralja Karla III. ali največji dogodek stoletja

Royal golden crown with jewels on british  flag. Symbols of UK United Kingdom. 3d illustration
Kronanje britanskega kralja Karla III. Foto: Bet_Noire iz iStock

V soboto, 6. 5. 2023, se vsem ljubiteljem britanske kraljeve družine obeta posebna poslastica – kronanje kralja Karla III. To bo prvo kronanje po 70-letnem vladanju kraljice Elizabete II. Zadnje kronanje britanskega monarha je potekalo leta 1953 in je bilo razdeljeno na šest delov: priznanje, prisego, maziljenje, investituro, ustoličenje in poklon. Ker se vse evropske monarhije nagibajo k zmanjšanju obsega delovnih članov kraljeve družine in poskušajo prihraniti denar davkoplačevalcev, se pojavlja mnogo ugibanj o tem, kako bo sploh potekalo bližajoče kronanje kralja Karla III.

Obredi kronanja bodo zagotovo potekali v skladu s tradicijo kronanja, ki je bolj ali manj nespremenjena že več kot 900 let. Tako je znano, da bo kronanje potekalo v Westminstrski katedrali, kronanje pa bo vodil Canterburški nadškof. V času vedno bolj intenzivnih priprav so tako duhovniki že blagoslovili olja, ki se bodo ob kronanju uporabila, hkrati pa je bila tudi krona svetega Edvarda, ki bo uporabljena ob kronanju monarha, že odstranjena iz stalne zbirke v utrdbi Tower of London.

Prisega

Kot je prikazano v mnogih filmih, bo tudi na tem kronanju zelo pomemben del prisega novega monarha. Od kralja se pričakuje, da ob kronanju naslovi vse vere, predvsem pa razglasi svojo pripadnost anglikanski cerkvi. V monarhiji igra vera zelo pomembno vlogo, kralj pa ob kronanju postane tudi vrhovni vodja anglikanske cerkve. Zato ob vseh večjih praznikih vidimo kraljevo družino, kako se udeležuje verskih obredov.

V državnem arhivu je še vedno shranjena prisega kraljice Elizabete II. Pričakovano je, da bo podobno prisego izrekel tudi kralj Karel II. Glasila pa se bo takole:

»Slovesno obljubim in prisežem, da bom vladal ljudstvu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, Kanade, Avstralije, Nove Zelandije in Južnoafriške unije, Pakistana in Cejlona ter drugih ozemelj, ki pripadajo kateri koli od njih, v skladu z njihovimi zakoni in običaji.

 

S svojo močjo bom poskrbel, da bosta zakon in pravičnost v usmiljenju izvršena v vseh mojih sodbah.

Po svojih najboljših močeh bom vzdrževal Božje zakone in pravo izpovedovanje evangelija. Po svojih najboljših močeh bom v Združenem kraljestvu ohranil protestantsko reformirano vero, ki je določena z zakonom. In vzdrževal in ohranjal bom nedotakljivo naselitev anglikanske cerkve ter njen nauk, bogoslužje, disciplino in vlado, kot je zakon vzpostavljen v Angliji. Škofom in duhovščini v Angliji ter tamkajšnjim Cerkvam, ki so jim zaupane, bom ohranil vse take pravice in privilegije, ki jim ali kateremu koli izmed njih pripadajo ali bodo pripadale po zakonu.

 

Stvari, ki sem jih tu prej obljubil, bom izpolnil in držal.

Tako mi Bog pomagaj.«

Maziljenje

Po prisegi bo kralj maziljen s svetim oljem. Nadškof bo vlil olje iz posebne posode na žlico. Nato bo mazilil kraljeve roke, glavo in prsi. Kralj bo sedel na prestol kralja Edvarda, ki je bil izdelan že leta 1300.

Investitura

V tem delu prejme kralj svojo krono. Kralja bodo oblekli v obleko iz zlate tkanine, prejel bo kroglo, žezlo in kronski prstan, ki bo nameščen na njegovo desno roko. Cantenburški nadškof ga bo okronal s krono svetega Edvarda, v katero je vgrajenih 444 dragih kamnov. Ljudstvo se bo novemu monarhu poklonilo z vzkliki: »Bog obvaruj Kralja«.

Ustoličenje

V tem delu kronanja kralj Karel vstane s kronskega stola in se po stopnicah sprehodi po stopnicah do prestola. V rokah bo držal državni meč. Nadškof v tem delu izreče spodbudo novo okronanemu kralju.

Poklon

To je zadnji del kronanja, v katerem se vsi prisotni predstavniki cerkve in plemstva poklonijo novemu monarhu. Ob poklonu položijo roke med kraljeva kolena, prisežejo zvestobo, se dotaknejo krone in poljubilo kraljevo desnico.

Polemike okoli kronanja

Kakor je že v navadi pri kraljevi družini, tudi kronanje očitno ne bo potekalo brez polemik in težav, ki so vezane na kronanje.

London, UK - September 14, 2022: A view of Buckingham Palace along the Mall lined with British flags on each side and police on duty to control the crowds.
Foto: Nigel Harris iz iStock

Vabilo

Pred kratkim je bilo izdano čudovito vabilo na kronanje, ki ga bodo najbolj pomembni gosti prejeli v svoje poštne nabiralnike, seveda pa so se že oglasili kritiki, ki so opazili, da je na vabilu napisano, da vabita kralj Karel III. in kraljica Camilla, namesto da bi pisalo kraljica spremljevalka Camilla. Vendar je tukaj pomembno omeniti, da se je kralj Karel III. odločil, da bo svojo soprogo ob kronanju povzdignil v kraljico, čeprav je bilo najprej rečeno, da bo nosila naziv kraljica spremljevalka.

Družinska vprašanja

Nekaj prahu je v javnosti dvignila tudi novica, da bosta vlogo spremljevalca kraljice, prevzela njena nečak in vnuk. Družina kraljice Kamile namreč ni kraljeve krvi, tako se kritiki kraljeve družine sprašujejo, ali ima njena družina v tako pomembnem obredu, kot je kronanje, sploh lahko kakšno vlogo. V kontrastu pa so z navdušenjem pozdravili odločitev, da bo princ George spremljevalec kralja Karla III.

Ugiba se tudi o prisotnosti vnuka Karla III., princa Louisa. Zaradi njegove starosti se mnogi sprašujejo, ali bi Louis lahko presedel celotno kronanje skupaj s svojimi starši in sorojencema. Gre namreč za dolgo ceremonijo, ki bi lahko bila za mladega princa na trenutke precej dolgočasna. Ker je kronanje tako pomemben dogodek, pa je izredno pomembno, da je vse brezhibno, tudi obnašanje mladih princev in princese.

Harry in Meghan

Kraljevi par je več mesecev sprejemal odločitev o njunem prihodu na kronanje. V ozadju njune odločitve, naj bi se skrival rojstni dan njunega prvorojenca Archija, ki bo ravno v času kronanja. Po več mesecih ugibanj in mnenj o njunem prihodu, je zdaj končno znano, da bo na kronanje prišel le princ Harry, Meghan pa bo z otrokoma ostala v Kaliforniji.

Od kar sta Harry in Meghan odstopila kot delovna člana kraljeve družine, sta v javnosti požela mnogo zgražanja in se trudila služiti na račun kraljeve družine in njunega plemiškega naziva. Poleg odmevnega intervjuja z Oprah, Harryjeve avtobiografije »Spare« in Netflix epizod, sta veliko javnega zgražanja požela pred kratkim, ko sta v ameriški reviji »People« objavila, da sta njuna otroka sedaj princ in princesa. Neuradno, naj o tem v Buckinghamski palači ne bi vedeli ničesar in njune odločitve naj ne bi potrdili, prav tako pa za enkrat tudi ne zavrnili.

Harry & Meghan kot serija na Netflixu
Harry & Meghan sta zaživela tudi v seriji na Netflixu Foto: on netflix

Harryjev prihod pa bo tudi v času kronanja gotovo sprožil veliko govoric in prilil bencina na ogenj zagovornikom Kalifornijskega para.

Težave s tiarami

Mnoge oboževalce tiar in kraljevega glamurja, je zmotila neuradna novica, da Kate Middleton na kronanju verjetno ne bo smela nositi tiare. Ker gre za bodočo kraljico Združenega kraljestva, so se mnogi grobo odzvali na to odločitev, saj so prepričani, da si Kate zasluži vso pozornost, gre namreč za eno najvidnejših predstavnic britanske kraljeve družine in bodočo kraljico Združenega kraljestva.

Megan je pred kratkim sicer izrazila prepričanje, da si na kronanju zasluži nositi tiaro, a so poznavalci prepričani, da to ni sprejemljivo in tako njena zahteva ne bo izpolnjena. Morda so ravno zaradi tega izbruhnila ugibanja o tiari Kate Middleton? Kraljevi poznavalci ob tem seveda niso mogli skrivati svojega nestrinjanja, če bi se izkazalo, da se kraljeva družina prilagaja Harryju in Megan na račun bodoče kraljice.

Prince William and Catherine Middleton, Royal Wedding London
Foto: matthewleesdixon iz iStock

Kralj Karel III. je pred težko nalogo

Bodoči kralj se mora v teh trenutkih soočati z velikimi pričakovanji svojih podanikov in težavami v kraljevi družini. Velika Britanija bo prvič po več kot 70 letih dobila novega vladarja. Kraljica Elizabeta II. je bila resnično priljubljena vladarica in kritike monarhije so se pod njenim vladanjem nekoliko polegle, sedaj pa so vedno glasnejši tudi nasprotniki monarhije, ki bi želeli, da se monarhija ukine. Kralj Karel III. je tudi v javnem prostoru manj priljubljen od svojega sina, princa Williama in njegove žene Kate Middleton, ki uživata široko podporo tako v Veliki Britaniji kot drugje po svetu. Že sedaj je vidno, da bodo kritiki in poznavalci monarhije budno spremljali vsak korak bodočega kralja in njegove žene, kraljice (spremljevalke) Camille.

Prejšnji članekObsežen vodnik po moških jaknah za vsak stil in letni čas
Naslednji članekPrepovedi ChatGPT se širijo po Evropi: Bo strah prevladal tudi pri nas?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.