Lame so skrivno orožje proti koronavirusu

Raziskava, ki jo je prejšnji teden objavil časnik Cell, je odkrila, da protitelesa v krvi lam lahko ponudijo obrambo proti koronavirusu. Lame imajo večja protitelesa kot mi, prav tako pa manjša in ta lahko pomagajo pri obrambi ljudi. Raziskovalci upajo, da bi ta protitelesa lam lahko pomagala zaščititi tiste, ki še niso bili okuženi.

Oprosti, ker sem tako fantastična.

Kako je sploh prišlo do tega? Lama po imenu Winter je s svojimi protitelesi že pomagala v borbi proti Sarsu in Mersu. Zaradi tega so raziskovalci predvidevali, da bi lahko pomagala tudi pri novem koronavirusu. V celični kulturi so bila protitelesa uspešna, naslednji korak so klinični testi.

Če dobro poznaš lame, te to ne sme presenetiti. Lame so namreč znane po svojih sposobnostih zdravljenja. Njihova protitelesa so bila del boja proti različnim boleznim že leta. Poleg njihove krvi pa tudi sama prisotnost živali deluje pomirjujoče. Na kalifornijskih univerzah živali študentom pomagajo prebroditi tesnobo ob koncu izpitnega obdobja.

Lama skače po travniku

Ljudje in lame smo naravni zavezniki. Samo da jih vidimo, se razvedrimo. Iz njihovih las se izdelujejo oblačila, njihovi iztrebki so dobri za gnojenje, zdaj pa se vse bolj zavedamo tudi koristnosti njihove krvi.

Ni pa ravno preprosto lamam odvzeti krvi. Nekatere živali so bolj umirjene kot druge, ki so lahko celo malo bolj grobe. So pa tudi v času pandemije pomagale drugim. Live stream, ki prikazuje umirjene lame, ki se pasejo na travi, je postal dobrodošel odmor od resničnosti trenutnega boja s pandemijo.

Katja Stojić

Urednica revije Študent

VIRThe Guardian
Prejšnji članekZnanstveniki pod vplivom smejalnega plina iz pingvinjih iztrebkov
Naslednji članekABOUT YOU od danes tudi v Sloveniji!
Katja Stojić

Urednica revije Študent

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.