Marjan Šarec poziva: “Vsi, ki nimate nujnih poti, se zadržujte tam, kjer ste.”

Marjan Šarec na novinarski konferenci ob poplavah po Sloveniji
Marjan Šarec na novinarski konferenci ob poplavah po Sloveniji

Slovenijo preveva naravna katastrofe, kot je še nismo videli. Večino Slovenije so dosegle hude poplave, katerih video posnetki in slike so se hitro razširili po družbenih omrežjih. Institucije že opozarjajo državljanke in državljane, da pazijo nase in na svoje bližnje. O tem je potekala tudi novinarska konferenca, na kateri so poleg predstavnikov ARSO sodelovali tudi poveljnik CZ Srečko Šestan, direktorica Direkcije RS za vode Neža Kodre in minister za obrambo Marjan Šarec.

Vsaka prisotnost na cesti otežuje delo reševalcem

»Na tem mestu pozivam vse, ki nimate nujnih poti, da se zadržujete tam, kjer ste, kajti vsaka prisotnost na cesti seveda otežuje delo reševalnim ekipam, ki imajo že tako veliko težav, da se sploh prebijejo do lokacij, kjer je pomoč potrebna,« je povedal minister za obrambo Marjan Šarec.

»Razmere so težavne, so izjemno, izjemno naporne, zato pozivam vse ljudi, da spremljate obvestila, da se ne približujete vodotokom oziroma lokacijam, kjer se izvaja reševanje, da ne bo še kakšnih nepotrebnih žrtev,« je še dodal v obvestilu za javnost.

ARSO že več ur (tudi dni) opozarja na razmere, ki so se v le nekaj urah močno zaostrile. »Pozivamo ljudi, naj ostanejo doma, spremljajo opozorila pristojnih služb in se ne približujejo vodotokom ali lokacijam reševanja.« je skupni poziv vseh prisotnih na današnji skupni novinarski konferenci Agencije za okolje in Uprave za zaščito in reševanje.

Povodenj spominja na tisto iz leta 1990, 1998 in 2004

Hidrolog Janez Polajnar je povedal, da so razmere zelo zaostrene, povodenj podobna tisti iz leta 1990, 1998, 2004, težišče dogajanja pa se bo premaknilo proti južni in vzhodni Sloveniji.

Poudaril je, da se bo težišče dogajanja danes iz osrednje in zahodne, severne Slovenije počasi premikalo v južno in pa jugovzhodno ter vzhodno Slovenijo, poplavljale bodo torej reke Krka, njeni pritoki, Sava in pritoki Save v spodnjem toku, torej v Posotelju v Posavju, pa tudi reke na Štajerskem, torej na območju Slovenskih Goric in celotno porečje Dravinje.

Posebej je izpostavil dogajanje ob reki Savi, po kateri se poplavni val pomika proti proti Brežicam in iztoku iz države, kjer bo pretok Save blizu rekordnim vrednostim. Težave se pričakujejo tudi ob sotočju Save in Krke, saj imata obe izredno visok vodostaj.

»Vse, kar mora javnost trenutno vedeti, je, da so vse ekipe na terenu in poskušajo pomagati. Spremljajte opozorila in se ne približujte vodotokom,« je ob koncu novinarske konference še enkrat poudaril minister Šarec.

Urednik portala Student.si

VIRgov
Prejšnji članekKaj se zgodi, ko pokličeš 113?
Naslednji članekUporaba vreč za pesek ob poplavah! Tako pravilno napolniš in polagaš vreče za pesek

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.