Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Danes, 25. novembra, obeležujemo Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Ob tem dnevu se spominjamo predvsem dejstva, da je vsakršna oblika nasilja nad ženskami nedopustna in pomeni eno izmed najhujših kršitev človekovih pravic. Današnji dan opozarja tudi na to, da današnje določene vloge in vzorci obnašanja v družbi lahko prispevajo k temu, da nasilj nad ženskami postane sprejemljivo.

Nasilje nad ženskami vključuje več vrst nasilja, od nasilja v partnerski zvezi, do spolnega nadlegovanja in nasilja na delovnem mestu. Deklaracija o zmanjšanju nasilja nad ženskami, ki so jo Združeni narodi izdali leta 1993, nasilje nad ženskami opredeljuje kot kakršno koli s spolom povezano nasilje, ki ženski povzroči psihično ali fizično nelagodje.

Ob današnjem dnevu želimo sporočiti, da je vsako nasilje potrebno prijaviti in s tem preprečiti njegov ponovni nastanek. Na žalost še vedno opazimo podatek, da večina žensk nasilja ne prijavi, bodisi zaradi tega ker se bojijo nadaljnjega nasilja, ali pa tega, da jim nihče ne bo verjel. Slovenske nevladne organizacije ocenjujejo, da je v Sloveniji nasilje prisotno v vsaki peti družini, da je posiljena vsaka sedma ženska in da samo 5 % vseh žensk z izkušnjo nasilja to nasilje tudi prijavi.

V Sloveniji imamo veliko vladnih in nevladnih organizacij, na katere se lahko obrnejo žrtve nasilja:

VLADNE

NEVLADNE

Ne čakaj – nasilje je potrebno prijaviti!

Končajmo naslije nad ženskami

Prejšnji članekKrvodajalske akcije v decembru 2019
Naslednji članekIntervjuji s študenti: Tamara, tutorka na Filozofski fakulteti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.