Meja s schengensko Hrvaško, vse pomembno ob prehodu

Mixed Croatian and european Union flag, three dimensional render, illustration
Foto: daboost iz iStock

Verjetno že komaj čakaš, da bo izpitnega obdobja konec in da se boš lahko odpravil na zaslužen oddih. Če te bo pot zanesla na Hrvaško ali skozi njo, bodi pozoren na spremembe, ki veljajo od 1. januarja letos. Naša južna soseda je z novim letom namreč postala 27. država članica Schengenskega območja.

Kaj so prinesle spremembe?

S 1. januarjem so bili na slovensko-hrvaški meji odpravljeni nadzori na kopenskih in pomorskih mejah. To je spremenilo režim prehajanja meje med državama, saj je po novem preko mejnih prehodov omogočen prost pretok prometa.

To pomeni, da lahko vsakdo mejo prestopi kjerkoli.

Nekaj pomembnih opozoril

Čeprav na meji ne izvajajo več pregleda osebnih dokumentov, ga moraš kljub temu vedno nositi s seboj. Za osebni dokument šteje osebna izkaznica, potni list ali vozniška izkaznica. Ob tem pa pred odhodom ne pozabi preveriti veljavnosti kateregakoli od naštetih dokumentov.

Pristojni organi države članice lahko uvedejo začasne nadzore mejnih prehodov, ko je to potrebno. Zaradi migrantske krize, ki ponovno postaja vse glasnejša novica, lahko tovrstne nadzore pričakujemo tudi na mejnih prehodih s Hrvaško.

Nadzor na notranjih zračnih mejah se odpravlja šele 26. marca. Če si navdušenec nad zračnimi vozili, boš lahko nemoten polet na Hrvaško izvedel šele v pomladnih mesecih.

Junior novinar

Prejšnji članekRazkriti zadnji trenutki zvezde, ki jo pogoltne črna luknja
Naslednji članekRazpis za vpis v srednje šole in dijaške domove je objavljen

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.