Menstrualni higienski pripomočki odslej manj obdavčeni

Higienski vložki, tamponi in nekateri drugi menstrualni higienski pripomočki so od 3. maja naprej manj obdavčeni. Prej se je za te izdelke obračunala 22-odstotna stopnja DDV, odkar velja dopolnitev pravilnika o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost (DDV) pa se obračuna 9,5-odstotna stopnja DDV.

Pisno pobudo za uvrstitev menstrualnih higienskih pripomočkov med izdelke z 9,5-odstotno stopnjo DDV je ministru za finance Andreju Širclju poslala poslanka SD Bojana Muršič. Opozorila je, da so menstrualni higienski pripomočki obremenjeni z najvišjo stopnjo DDV, medtem ko za številne druge izdelke za higiensko zaščito, na primer za vate, gaze in plenice, velja 9,5-odstotna stopnja.

Še veliko stvari bi se dalo izboljšati

Poslanska skupina Levice je marca vložila predlog novele zakona o DDV, s katero bi za te izdelke znižali davčno stopnjo na pet odstotkov. Pojasnili so, da bi tako bi ženskam omogočili cenovno dostopnejše osnovne življenjske potrebščine.

Ženska v Sloveniji za higienske pripomočke v povprečju namreč porabi od 70 do 100 evrov na leto. Za marsikatero je to v času pandemije, pa tudi na splošno, (pre)velik zalogaj. Mladi forum in Ženski forum SD sta zato vladi marca predlagala, da v vseh javnih izobraževalnih ustanovah zagotovi brezplačne menstrualne higienske pripomočke za ženske.

vložki in tamponi

Stanje v nekaterih drugih državah

Škotska vlada se je novembra lani kot prva na svetu zakonsko zavezala priskrbeti higienske izdelke, kot so vložki in tamponi, za vse, ki jih potrebujejo. Predlog zakona je v obravnavo vložila poslanka laburistov Monica Lennon, na glasovanju februarja lani pa so ga podprle vse stranke. Lennonova je poudarila, da ne gre le luksuzne, temveč za nujne izdelke, ki bi morali biti dostopni vsem.

Škotska ima sicer še leto in pol časa za izvedbo sheme, ampak je kljub temu že uredila, da so vložki in tamponi v šolah in na univerzah dostopni vsem, ki jih potrebujejo. Higienske pripomočke so začeli dostavljati tudi socialno ogroženim družinam. Tudi angleške in ameriške šole so lani zagotovile prost dostop do vložkov in tamponov v šolah.

Davek na menstrualne higienske pripomočke v Združenem kraljestvu znaša 5 %, govora pa je tudi o popolni odpravi v prihodnosti, kar je zdaj, ko niso več v Evropski uniji, mogoče. Številne države, med drugimi tudi Kenija, Avstralija, Kanada in Indija, so davek na vložke in tampone znižale ali odpravile.

Korak v pravo smer

Nižja obdavčitev v Sloveniji je vsekakor korak v pravo smer, je pa to tudi samo začetek. Upajmo, da bo davčna stopnja kmalu še nižja oziroma da bo davek popolnoma odpravljen. Seveda bi bilo primerno tudi, da bi vložki in tamponi na javnih mestih (in na druge načine) postali dostopni vsem, ki jih potrebujejo.

Prejšnji članekTeden Rdečega križa: bremena neenakosti in stiske so vedno težje
Naslednji članekObjavljen razpis za Škrabčevo štipendijo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.