Model Barnahus za otroške žrtve spolnega nasilja, ki smo ga sprejeli tudi v Sloveniji

senca otroka, ki se zdrži z odraslim za roko
Foto: geralt iz Pixabay

Ob evropskemu dnevom zaščite otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, so v Svetu Evrope poudarili potrebo po zagotavljanju otrokom prijaznega sistema v Evropi, in sicer z razvojem hiš za otroke po modelu Barnahus. Menijo, da bo model pomagal pri tem, da se otroci, ki so utrpeli spolno zlorabo, ne bodo znova in znova počutili kot žrtve.

Kaj je model Barnahus?

Model Barnahus, ki je dobil ime po islandski besedi za otroško hišo, je postal vodilni evropski model za obravnavo otrok žrtev spolnih zlorab. Preiskovalne postopke ter postopke za zaščito in pomoč otrokom usklajuje v eni stavbi. Namen modela je preprečiti travmatiziranje med preiskavo in sodnimi postopki ter čim hitrejše kaznovanje storilcev kaznivih dejanj.

Vse se izvaja na isti lokaciji, saj se v središče postavlja otroka. To pomeni, da se postopki in storitve prilagajajo njegovim potrebam in ne obratno. V hiši se povezujejo različne službe: organi pregoni, pravosodje, služba za zaščito otrok, telesno in duševno zdravstvo.

Velja nekaj principov, na primer:

  • Otroku v sodnem postopku ni treba ponavljati svoje izjave, ko že je vložena obtožnica.
  • Otrokom in družinskim članom je na voljo psihološka podpora, tudi terapevtske storitve.
  • Oceni se potreba po zaščiti žrtve in morebitnih sorojencev v družini.
  • Domnevne žrtve intervjuvajo skladno s protokolom, ki temelji na dokazih.

otrok vrti kazalo ure ugrače

Model med prioritetami Sveta Evrope na področju otrok

Model Barnahus je bil v Evropi sprva uveden leta 1998 na Islandiji. Od leta 2015 pa Svet Evrope podpira vse države članice pri prevzemanju tega modela. S podporo Sveta Evrope in Evropske unije je bila maja 2022 odprta prva Hiša otrok v Sloveniji. V razvoju je več takih projektov, na primer na Finskem, Irskem in v Španiji.

Kot je dejala generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić, bo model še naprej prioriteta, kar je jasno tudi v novi strategiji za otrokove pravice za obdobje 2022-2027. »Izziv je zagotoviti skupno razumevanje tega, kaj je Barnahus in kako ga je treba voditi v skladu z mednarodnimi standardi človekovih pravic,« je povedala in dodala, da zato popisujejo obstoječe modele Barnahus po celini.

Velika vloga Slovenije

Maja je v Ljubljani začela delovati prva Hiša za otroke v Sloveniji, kar je pomenilo »zaključek večletnih prizadevanj tako stroke kot politike za izboljšanje načina obravnave otrok, ki se znajdejo v kazenskih ali predkazenskih postopkih kot priče ali žrtve kaznivih dejanj,« so zapisali na Ministrstvu za pravosodje.

Pred dobrim tednom (18. novembra) smo obeležili Evropski dan za zaščito žrtev pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, ki ga je prav na podobo Slovenije leta 2015 razglasil Svet Evrope.

Cilj tega posebnega dneva je podpirati in spodbujati mednarodne, regionalne, nacionalne in lokalne pobude, namenjene ozaveščanju o problematiki spolnega nasilja nad otroki. Letošnja tema je zagotavljanje otroku prijaznega sodstva z modelom Barnahus.

Prejšnji članekPreživela holokavsta združena s slikami iz otroštva zaradi umetne inteligence
Naslednji članek3 praznični okusi vročih čokolad

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.