Naj se dezinformacije na družbenih omrežjih cenzurirajo?

Lažne informacije niso novost dobe interneta, so pa lahko zdaj bolj nevarne, saj se širijo ekstremno hitro in dosežejo veliko število ljudi na vseh koncih sveta.

Kdaj je brisanje vsebin na spletu cenzura in kdaj varnostni ukrep? Strokovnjaki imajo deljeno mnenje glede odstranjevanja objav na družbenih omrežjih.

Naj algoritmi brišejo objave?

Nekatere informacije ali njihove interpretacije so lahko zelo nevarne. Zavajajoče objave glede cepiv, omrežja 5G ali izvora bolezni covid-19 so privedla tudi do hudih telesnih poškodb, celo smrtnih žrtev.

Mnoga omrežja so vzpostavila algoritme, ki brišejo napačne informacije in ponujajo dostop do kredibilnih virov.

V britanskem Centru za boj proti digitalnemu sovraštvu (CCDH) zagovarjajo, da je objave z vsebino, ki je zelo škodljiva, očitno napačna in se hitro širi, najbolje odstraniti, piše BBC.skica osebe, ki ji v obraz sveti svetloba telefona

Nekateri strokovnjaki so drugačnega mnenja

Po drugi strani Royal Society v novem poročilu odsvetuje odstranjevanje »zakonite, a škodljive« vsebine s strani družbenih medijev. Namesto tega predlagajo, naj omrežja prilagodijo algoritme tako, da bodo preprečili viralnost takih vsebin. In posledično preprečili, da ljudje služijo na račun lažnih trditev.

Namesto odstranjevanja vsebine torej predlagajo način, ki bo otežil iskanje in deljenje take vsebine. Manj verjetno bo, da se bo samodejno pojavila v viru novic.

Kot je pojasnila Gina Neff z Oxfordskega internetnega inštituta, bi na ta način lahko ljudje še vedno izražali mnenja, ne bi pa jim bilo zagotovljeno milijonsko občinstvo.

Na Royal Society namreč menijo, da se z brisanjem objav sporne vsebine selijo na druge dele interneta, kjer jih težje izsledijo. A kot piše BBC, je to lahko dobro, saj tam informacije iščejo večinoma tisti, ki le potrjujejo svoje že ustvarjeno mnenje.roke držijo telefon

Odstranjevanje računov

Ne gre le za posamezne objave ali teorije. Določeni uporabniki, ki na spletnih omrežjih širijo dezinformacije, imajo zelo velik doseg in posledično vpliv na javno razpravo.

Mnogi strokovnjaki za dezinformacije se strinjajo, da bi morali take račune odstraniti z omrežij. Primeri, ko se je to zgodilo, so pokazali, da so imele te osebe nato veliko manj vpliva.

Prostor za izboljšave pri preverjanju dejstev

Težava pa ni le v napačnih informacijah, temveč tudi v napačni interpretaciji pravilnih podatkov. Veliko škodljivih vsebin temelji na zlorabi pristnih podatkov in raziskav, kar je lahko še bolj nevarno od popolnoma napačnih podatkov.

Zato je pomembno, da se vse informacije preverjajo, kar podpira tudi Royal Society.

Veliko strokovnjakov se zato sprašuje o zaupanju te naloge algoritmom, ki marsikatero škodljivo vsebino spregledajo. Večkrat so tudi izbrisali vsebine, ki niso bile napačne, in celo trajno odstranili račune uporabnikov, pri katerih so zmotno zaznali sled škodljivih informacij.koda programa

Prejšnji članekStrokovni tečaji v letu 2022 – dostopni za vse!
Naslednji članekHuawei P50 Pro je poskrbel za revolucijo žepne fotografije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.