Najboljše fotografije leta 2022 (GALERIJA)

Najboljše fotografije leta 2022
Foto: on National Geographic

Mednarodna izdaja revije National Geographic je tudi letos izbrala nekaj fotografskih presežkov, ki so zaznamovali iztekajoče se leto. V letu 2022 je pri reviji sodelovalo več kot 130 fotografov s celega sveta, ki so obiskali okrog 60 držav ter posneli skoraj tri milijone fotografij.

Izmed 49, ki so jih posebej izpostavili v letošnji sklepni ediciji, smo izbrali nekaj najbolj zanimivih. Pokrivajo najrazličnejša družbena področja in se dotikajo tako svetovnih problematik, kot tem slehernega malega človeka. Fotografske podobe govorijo same zase, dodatne besede so navadno odveč.

V nadaljevanju najdeš tako galerijo vseh najboljših fotografij leta 2022 kot opise nekaterih prekrasnih fotografij in njihovo ozadje.

Line Islands, Kiribati

FOTOGRAFIJA: ENRIC SALA

Najboljše fotografije leta 2022
Najboljše fotografije leta 2022 Foto: Enric Sala on natgeo

Okoli Vostoka, otoka v oddaljenem osrednjem Tihem oceanu, grebenska riba podpira cvetočo populacijo plenilskih rib. Sivi grebenski morski pes plava nad koralami Montipora v morju morske trave.

Luxor, Egipt

FOTOGRAFIJA: PAOLO VERZONE

Najboljše fotografije leta 2022
Najboljše fotografije leta 2022 Foto: Paolo Verzone on natgeo

Relief egipčanske boginje Izide s krilatimi rokami v zaščitni drži že tisočletja straži na kamnitem sarkofagu faraona Tutankamona v egipčanski Dolini kraljev.

Weddel Sea

FOTOGRAFIJA: ESTHER HORVATH

Horvath je fotografirala Agulhas II, ki orje skozi debele antarktične ledene plošče. Slabo vreme je predstavljalo izziv. »Zunaj je bilo tako vetrovno, da sem morala uporabiti celotno telesno težo, da sem držala stojalo,« dodaja fotografinja.

Najboljše fotografije leta 2022
Najboljše fotografije leta 2022 Foto: Esther Horvath on natgeo

Reka Vakhsh

FOTOGRAFIJA: ANUSH BABAJANYAN

Ranobi Islomova (63), iz Farkhorja v Tadžikistanu, leži na zadnjem delu avtomobila, medtem ko čaka, da se vrne domov z operacije. V ozadju je rezervoar, ki ga tvori 984 metrov visok jez Nurek, drugi najvišji jez na planetu.

Najboljše fotografije leta 2022
Najboljše fotografije leta 2022 Foto: Anush Babayanjan on natgeo

HUNZA, PAKISTAN

FOTOGRAFIJA: MATTHIEU PALEY

Ali Haider (19), Najib Khan (20) in Atif Amin (24), pozirajo v bučnih maskah, okrašenih s kozjo dlako, med uprizoritvijo obreda “parjenja na ledeniku” na ledeniku Shispare v pakistanski dolini Hunza.

Najboljše fotografije leta 2022
Najboljše fotografije leta 2022 Foto: Matthieu Paley on natgeo

Lladoc, Kosovo

FOTOGRAFIJA: JUSTYNA MIELNIKIEWICZ

Avto Lada je zaprt v stekleni škatli na spomeniku padlim junakom Osvobodilne vojske Kosova. V avtomobilu so bili člani OVK Zahir Pajaziti, Edmond Hoxha in Hakif Zejnulahu, ko so leta 1997 padli v zasedo srbskih sil.

Najboljše fotografije leta 2022
Najboljše fotografije leta 2022 Foto: Justyna Mielnikiewicz on natgeo

 

Mumbaj, Indija

FOTOGRAFIJA: ARKO DATTO

Pešci, motoristi in taksiji se gnetejo na ulici v Mumbaju, kjer živi približno 21 milijonov ljudi. Indija bo kmalu prehitela Kitajsko, kot najbolj naseljena država na svetu, kar jo ovira pri njenih prizadevanjih za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

Najboljše fotografije leta 2022
Najboljše fotografije leta 2022 Foto: Arko Dato on natgeo

Dolina Meradalir, Islandija

FOTOGRAFIJA: CHRIS BURKARD

Potem ko je islandski polotok Reykjanes 800 let miroval, je v 17 mesecih dvakrat izbruhnil, nazadnje avgusta, ko je lava stekla v dolino Meradalir.

Najboljše fotografije leta 2022
Najboljše fotografije leta 2022 Foto: Chris Burkard on natgeo

Podganska pomoč v Izraelu

FOTOGRAFIJA: PAOLO VERZONE

Raziskave kažejo, da ko odrasle podgane pomagajo drugim, se aktivira center za nagrajevanje v njihovih možganih, tako kot pri ljudeh. Odrasle podgane kažejo empatijo samo do podgan v stiski iz znanih družbenih skupin. Mlade podgane pa  običajno vedno pomagajo, ne glede na vse.

Najboljše fotografije leta 2022
Najboljše fotografije leta 2022 Foto: Paolo Verzone on natgeo

Manila, Filipini

FOTOGRAFIJA: HANNAH REYES MORALES

Za peso (manj kot dva centa) prodajni avtomati Filipincem omogočijo internetno povezavo za nekaj minut. Na družbenih omrežjih preživijo povprečno štiri ure na dan, zaradi česar so eni najbolj aktivnih uporabnikov na svetu.

Najboljše fotografije leta 2022
Najboljše fotografije leta 2022 Foto: Hannah Reyes Morales on natgeo

Provinca Wardak v Afganistanu

FOTOGRAFIJA: BALAZS GARDI

Rafiullah (10), nabira umazanijo v krater bombe na nacionalni avtocesti. 1. 1400 milj dolgo obvoznico so uničila desetletja vojne in zanemarjanja. Zdaj fantje, kot sta Rafiullah in njegov 15-letni brat, služijo kot dodatne moči za popravila opustošenih cest.

Popravilo ceste v Afganistanu.

Mount Everes

FOTOGRAFIJA: EVAN GREEN

Zgodovina se je začela 12. maja 2022, ko se je sedem članov prve temnopolte odprave na Everest – in osem nepalskih vodnikov – povzpelo na najvišji vrh Zemlje.

Najboljše fotografije leta 2022
Najboljše fotografije leta 2022 Foto: Evan Green on natgeo

Kanarski otoki

FOTOGRAFIJA: ARTURO RODRÍGUEZ

Armando Salazar, specialist za nujne primere v španski vojski, stopa čez cvrčeče skale in nosi kos žareče lave na vilah, medtem ko zbira vzorce med izbruhom leta 2021 na vulkanskem grebenu Cumbre Vieja v La Palmi.

Najboljše fotografije leta 2022
Najboljše fotografije leta 2022 Foto: Arturo Rodriguez on natgeo

Galerija najboljših fotografij leta 2022

VIRNational Geographic
Prejšnji članekTop 10 turističnih destinacij na Marsu
Naslednji članekDružinam v stiski je Skupina Supernova namenila 10 tisoč evrov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.