Netflixova produkcija v Piranu ima zgodovinski pomen

Filmski zvezdniki v Piranu
Filmski zvezdniki v Piranu Foto: on imdb

Netflixov filmski projekt v Piranu se je v Slovenijo zapisal kot največji v zgodovini države, kar je za vse velik uspeh. Na začetku tedna sta ga obiskala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han. Filmska produkcija »The Union« je v Slovenijo prinesla znane igralce, kot so Halle Berry, J. K. Simmons in Mark Wahlberg. Poleg tega pa je v okolico prinesla še marsikaj drugega, kar si bo Slovenija še kako zapomnila.

Netflixova produkcija je velik uspeh za Slovenijo

Na različnih lokacijah v Sloveniji je predvidenih 17 snemalnih dni, večji del snemanja filma poteka v Piranu. Pri pripravi in izvedbi projekta sodeluje več kot 340 slovenskih delavcev, kar je več kot polovica celotne ekipe. Slovenski sodelavci so prisotni v vseh oddelkih (organizacija, produkcija, scenografija, tehnična ekipa, asistenti v sektorjih kostumografije in filmske maske, sektorja slike in zvoka…). Na projektu so angažirani tudi številni »vajenci« v različnih oddelkih filma, vključenih pa je tudi na stotine statistov. Predvideno število vseh sodelujočih slovenskih in tujih filmskih delavcev je 650, z igralci in statisti pa se število povzpne na 1.500.

Produkcija predvideva 30.000 nočitev v hotelih in ostalih prenočitvenih kapacitetah v času priprave in snemanja filma po vsej Sloveniji. Skupna predvidena poraba sredstev za priprave in snemanje v Sloveniji je približno 10 milijonov evrov.

V Piranu lahko vidimo zgodovinski trenutek za slovensko filmsko industrijo
V Piranu lahko vidimo zgodovinski trenutek za slovensko filmsko industrijo Foto: on imdb

Privabljanje tujih investitorjev na področju filma je nujno

»To, da so se producenti tako obsežnega filmskega projekta odločili za snemanje pri nas je potrditev, da imamo v Sloveniji odlične snemalne lokacije, izkušene filmske delavce in vso potrebno infrastrukturo za servisiranje tudi največjih filmskih produkcij na svetu. Veseli me, da je vlada podprla naša prizadevanja v smeri privabljanja tujih investicij na področju filma in s tem prepoznala izjemen, ne samo kulturni, temveč tudi gospodarski pomen avdiovizualnega sektorja,« je navdušeno povedala direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar.

Sistemska krepitev avdiovizualnega ekosistema in načrtno privabljanje avdiovizualnih projektov lahko spodbudi ustvarjanje novih delovnih mest tako v avdiovizualnem sektorju kot tudi v turizmu. Obenem pa lahko pripomore k razvoju malih in srednjih podjetij ter gospodarsko manj razvitih območij. Predvsem pa je pomembna za globalno promocijo Slovenije tako v turističnem kot tudi investicijskem smislu ter prispeva k internacionalizaciji slovenskega gospodarstva. Avdiovizualna industrija primarno ustvarja dela, ki imajo pomembno kulturno vrednost in predstavljajo kulturno dediščino sodobnega časa.

Učinki produkcije v Piranu na kulturo in gospodarstvo

Minister Matjaž Han je ob obisku produkcije povedal: »Dobra filmska produkcija znanih svetovnih medijskih hiš, kot je Netflix, lahko pomembno prispeva h globalni promociji države. Poleg tega pa ima filmska produkcija tudi multiplikativen učinek na domače gospodarstvo in turizem. Doprinese lahko k razvoju tudi manj razvitih regij, ustvarja zaposlitvene priložnosti in razvoj novih kompetenc na različnih področjih. Obenem pa so visokokakovostni mednarodni filmski projekti promocija filmskega turizma v Sloveniji. Zato smo na ministrstvu podprli projekt z enim milijonom evrov, saj verjamemo, da ima sinergijske učinke z ostalimi vlaganji v mednarodno turistično in gospodarsko promocijo države.«

»Snemanje do sedaj največjega filmskega projekta v Sloveniji pomeni pomemben dogodek tudi za slovensko filmsko industrijo. V tako obsežen projekt so vključene tudi slovenske koproducentske ekipe in veliko število slovenskih delavcev in delavk na področju filma, ki sodelujejo s kolegi in kolegicami iz najrazličnejših držav, saj so takšne velike produkcije tudi vedno mednarodne. To pomeni izjemen prenos znanja, povezav in bogate izkušnje. Na ministrstvu za kulturo si želimo še več možnosti za sodelovanje, hkrati pa tudi izboljšav na tem področju, o čemer smo tudi govorili ob obisku. Prav zaradi spodbujanja različnih povezav, ki so širše od samega področja filma, saj segajo na področje gospodarstva in turizma, smo na vladi namenili temu projektu sofinanciranja tuje produkcije sredstva v višini 2,5 milijona evrov,« je povedala ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Minister Matjaž Han med obiskom filmske produkcije v Piranu
Minister Matjaž Han med obiskom filmske produkcije v Piranu Foto: on gov

O filmu, ki se snema v Piranu

Naslov filma, ki ga snemajo v Piranu je Our Man From Jersey. Kaj pravi opis filma na iMDb?

Mike, prizemljeni gradbeni delavec iz Jerseyja, je hitro pahnjen v svet supervohunov in tajnih agentov, ko ga njegova srednješolska nekdanja punca Roxanne rekrutira na visoko tvegani ameriški obveščevalni misiji.

V filmu igrajo Halle Berry, Mark Wahlberg, J. K. Simmons, Alice Lee, Adewale Akinnuoye-Agbaje in mnogi drugi. Scenarist filma je David Guggenheim, režiser pa je Julian Farino, ki je v preteklosti snemal serije kot so The Entourage, Brooklyn Nine-Nine in The Office.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekUsposabljanje za menedžerje mladinskih organizacij tudi letos
Naslednji članekSerija The Last of Us dobila prvi napovednik

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.