Ni statusa? Panika?

Lahko se zgodi vsakemu. En dan uživaš v bonih in študentskih žurkah ob torkih zvečer. Naslednji dan pa je treba plačevati polno ceno obrokov, popusti za študente ne veljajo več in iskanje dela ni več tako preprosto. In kar naenkrat – panika!

Zakaj si ob status, veš sam najbolje. Ali gre za pavziranje, že drugič nisi naredil letnika, si končal študij ali pa si želiš od življenja nekaj drugega kakor diplomo in izobrazbo. V tem članku ti bomo poskusili olajšati to tranzicijo.

Prehrana

Počasi se bo treba zavedati, da je konec pojedin v kitajski restavraciji za nekaj kovancev. Poslovi se tudi od pic za drobiž. Čas je, da primeš za kuhalnico in poskusiš ne zažgati kuhinje. Če si ena izmed tistih oseb, ki že zna sukati kuhalnico in mesarski nož, potem si blažen. A večina študentov dokazano živi od dostav in prehranjevanja v restavracijah.

Na spletu, ki ga tako rad uporabljaš za olepšan prikaz svojega življenja in označevanje svojih kolegov pod prežvečenimi »meme«, imaš tisočere nasvete, kako skuhati preprosto in poceni, a zdravo jed. Začni s preprostimi recepti in nadgrajuj. Kmalu boš pravi kulinarični (in tudi varčevalski) mojster. Vseeno pa smo zbrali nekaj predlogov za lažji začetek.

  1. Kuhaj za več dni! Testenine so enako okusne tudi pogrete.
  2. Kuhaj za več ljudi! Kuhanje za več oseb je lažje pa tudi cenejše. Samo vprašaj svoje starše. Pa še pomivanje posode ni več tako samotno opravilo.
  3. Riž je tvoj novi najboljši prijatelj! Riž je zelo preprost za pripravo, poceni in tudi veliko bolj zdrav je od »belih« testenin ali krompirja.
  4. Če imaš možnost sestavine dobiti od sorodnikov, ne bodi skromen! Verjemi, babica bo živčna, če ne boš jedel! Zato ti bo z veseljem podarila svoje rezultate okopavanja in zalivanja.

Če pa se ne moreš odreči prehranjevanju v restavracijah, priporočamo, da zaviješ v menze. Vsebina krožnika je večja in tudi cenejša, kakor če bi zavil v restavracijo. Mogoče svojega obroka ne boš mogel objaviti na Instagramu, a vseeno se bolj splača. Druga opcija je, da imaš oči odprte za akcijske ponudbe kosil. Ali pa, da potarnaš staršem ali starejšemu sorojencu, da ti kruli v želodcu. Ta je mogoče malce potuhnjena, ampak vsi se radi pocrkljamo pri bližnjih.

Dolgočasni svet odraslih

Nikakor ne želimo reči, da študentje niso odrasli. A ob izgubi statusa pride do tranzicije, ko moraš kar naenkrat sam poskrbeti za zdravstveno zavarovanje, urbana je dražja in kaj za vraga so davki? Kako dobim službo? Vprašanj je mnogo.

Najbolj nujno je, da si urediš zdravstveno zavarovanje. Marsikatera zavarovalnica ponuja možnosti za mlade brez statusa. Zavarovanje je na žalost nujno v primeru poškodbe ali bolezni, razen če želiš plačevati sto in eno malenkost. Glede javnega prevoza imaš možnost, da dobiš vsaj nekaj stroškov povrnjenih kot potne stroške. Čimprej se je dobro prijaviti na Zavod RS za zaposlovanje ter raziskati, kakšne možnosti avtorske ali podjemne pogodbe imaš v stroki, znotraj katere bi rad opravljal delo. Nato pa spremljaj dogajanje na trgu in dobro premisli, katero delo bi opravljal. Priporočamo tudi, da izpiliš svoj življenjepis ali druge formate prikaza svojih sposobnosti in preteklih del ali aktivnosti (na primer CV ali pa portfolio).

Če si prej bival v študentskem domu, moraš kaj hitro najti nov dom. Za to predlagamo splet, povprašaj pa tudi kolege. Skupno iskanje stanovanja je lažje, še posebej če so vsi bodoči sostanovalci redno zaposleni. Mogoče je pa čas, da se s svojo boljšo polovico vseliš skupaj?

Premisli!

Premisli, kaj bo tvoj naslednji korak. To je seveda odvisno od razloga za izgubo statusa. Če si izgubil možnost študiranja, potem premisli o dodatnem šolanju prek izobraževanja za odrasle ali pa šolanju na višji šoli. Tako lahko prideš do znanja, ki ga potrebuješ za želeno delo. Če si končal študij, čestitamo, mogoče že veš, v kaj se spuščaš, in tako bo tranzicija lažja.

Pavziranje je lahko odlična priložnost, da se spoznaš in narediš načrt, kaj boš naredil, ko popolnoma izgubiš vse možnosti za študij ali pa ga končaš. Če pa ti ne diši diploma, potem pa moraš ugotoviti, kaj si želiš po bolj trnovi poti. Zaposlitev v tujini? Potovanje? Samozaposlitev? Karkoli bo, moraš med razmišljanjem in ugotavljanjem tudi preživeti, zato upamo, da ti je ta članek v pomoč.

Prejšnji članekZnani so rezultati ankete: Ali Huawei P30 Lite uteleša zahteve sodobne mladine?
Naslednji članekEvropske volitve so pred vrati!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.