Nič o mladih brez mladih: Nacionalni program za mladino

Raised up hands and arms of large group in seminar room at Conference
Foto: pondsaksit iz iStock

Pripravljena so bila regijska posvetovanja, ki so na sistematičen način vključila mlade in ključne deležnike v mladinskem sektorju v proces sooblikovanja Resolucije o Nacionalnem programu za mladino. Urad Republike Slovenije za mladino jij je z mladinsko mrežo MaMa pripravil v sklopu Evropskega leta mladih. »Nič o mladih brez mladih« se imenujejo mladinske politike, ki so bile temeljno vodilo za pripravo.

Priprava nacionalnega programa brez mladih

Projekt je bil sestavljen iz 13 regijskih posvetovalnih delavnic, v sklopu katerih so mladi, mladinski delavci in predstavniki mladinskih organizacij in organizacij za mlade pripravili nabor temeljnih medsektorskih problematik mladih in možnih rešitev v okviru 7 temeljih področij nacionalnega programa za mladino:

  • izobraževanje (formalno in neformalno-mladinski sektor);
  • zaposlovanje in podjetništvo;
  • bivanjske razmere mladih;
  • zdravje in dobro počutje (v širšem pomenu – tudi šport);
  • okolje in trajnost;
  • mladi in družba ter pomen mladinskega sektorja;
  • ter kultura, ustvarjalnost, dediščina in mediji.

Posvetovalne delavnice so bile izvedene v 13 regijsko razpršenih krajih, da je bilo zajetih čim več mladih, predvsem tistih z manj priložnostmi in iz ruralnih območij. Delavnice so bile izvedene v sodelovanju z mladinskimi centri in lokalnimi mladinskimi sveti.

Fluttering Slovenia flag on colorful cloudy sky background. Slovenia prospering concept.
Foto: DancingMan iz iStock

Celovit pregled o vsebini Nacionalnega programa za mladino

Rezultati posvetovalnih delavnic so predlogi in razmišljanja mladih, kjer so zajeti predlogi in priporočila mladih ter mladinskih delavcev. Ekipa strokovnjakov s področja mladinskega dela in mladinskih problematik je zbrala vsa mnenja, želje in priporočila mladih ter mladinskih delavcev in jih uredila v celovit in pregleden dokument, ki služi kot dobro vodilo za vsebinsko pripravo Resolucije o nacionalnem programu za mladino.

Podatki o vključenosti mladih, ministrstev in pokritost:

  • Število vključenih mladih: 282
  • Predstavniki mladinskega sektroja: 81
  • Regijska pokritost: Savinjska (Celje), Posavska (Brežice), Podravska, (Maribor), Koroška (Ravne na Koroškem), Primorsko – Notranjska (Postojna) , Obalno-Kraška (Koper), Osrednjeslovenska (Ljubljana), Gorenjska (Kamnik), Jugovzhodna (Črnomelj, Novo mesto), Pomurska (Ljutomer), Zasavje (Trbovlje), Goriška (Nova Gorica)
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekŽivali, ki smo jih poslali v vesolje
Naslednji članekZastonj na 38. Slovenski knjižni sejem
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.