Nov zakon odloča: brezplačno cepljene proti gripi za vse

Državi zbor RS je sprejel peti protikoronski zakon, ki podaljšuje nekatere dosedanje ukrepe za blaženje posledic covida-19, in prinaša še nekatere nove. S paketom je v letošnji sezoni med drugim uvedeno brezplačno cepljenje proti gripi za vse prebivalce.

Brezplačno in prostovoljno

V letošnji sezoni se lahko tako vsi, ne le ogrožene in ranljive skupine, proti gripi cepijo brezplačno. V lanski sezoni gripe je bilo brezplačno cepljenje na voljo le starejšim od 65 let in kroničnim bolnikom. To zimo je cepljenje še pomembnejše, saj nas poleg gripe bremeni še morebitna ukužba s covidom, so zapisali na Facebook strani Projekt Imuno.

Cepljenje se začne v ponedeljek, 19. oktobra 2020, proti gripi pa se lahko cepiš pri svojem osebnem zdravniku in na območnih enotah NIJZ.

Se cepiti ali ne?

Na NIJZ navajajo, da se je letos bolj kot kadarkoli prej pomembno cepiti proti gripi, še posebej to velja za skupine, pri katerih lahko gripa poteka težje in z zapleti.

Cepljenje je najbolj priporočljivo za:

  • kronične bolnike,
  • osebe, stare 65 let in več,
  • majhne otroke (od 6 do 23 mesecev starosti),
  • nosečnice,
  • osebe s povečano telesno težo (ITM cca. 40),
termometer
Cepljenje je priporočljivo predvsem za kronične bolnike, starejše ljudi in delavce v zdravstvu.

pa tudi za vse ostale, predvsem pa tiste, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe in lahko pri delu prenesejo okužbo na druge osebe – to so predvsem zdravstveni delavci in delavci, zaposleni v domovih za starejše občane.

Sezona gripe se pričenja

Gripa (influenca) je akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi. Ogroža vse prebivalstvo, še posebej pa starejše ljudi, bolnike s kroničnimi srčnimi, pljučnimi, presnovnimi in drugimi boleznimi ter majhne otroke. Inkubacijska doba je kratka, simptomi (vročina, nahod, bolečina v žrelu, kašelj) se pojavijo 1 – 3 dni po okužbi, virus influence (povzročitelj gripe) pa se prenaša kapljično in preko površin, onesnaženih z izločki dihal obolelega z gripo.

sneg
Sezona gripe vrh doseže v najhladnejših mesecih.

Akutne okužbe dihal se pojavljajo preko celega leta, v toplejših mesecih je število obolenj majhno, saj so okoljski dejavniki (temperatura zraka, osončenost) manj primerni za širitev okužbe dihal. V jesenskih mesecih pa število akutnih okužb dihal prične pričakovano naraščati in običajno doseže vrh v januarju ali februarju.

Vzrokov za to je več: po eni strani se spremenijo okoljski dejavniki, ti omogočajo boljše preživetje mikrobov v okolju, pa tudi možnost prenosa se poveča, saj se predšolski šolarji v vrtcih in otroci v šolah ponovno intenzivno družijo. Največji porast števila aktunih okužb dihal je zaznati s pojavom in kroženjem virusov infulence – povzročiteljev gripe.

Lanskoletna sezona

bolnica
Lanskoletna sezona gripe je prinesla kar nekaj okužb.

V lanskoletni sezoni gripe so se za gripo testirali večinoma bolniki, ki so bili zaradi težjega poteka bolezni sprejeti v bolnišnico, pri preostalih z lažjim potekom testiranja niso opravljali. Poznamo tri viruse, ki povzročajo gripo: virus influence A, B in C. Virus influence A povzroča epidemije in pandemije, virus influence B omejene izbruhe npr. v šolah in vrtcih, virus influence C okuži le posameznike in ne povzroča epidemij.

Od začetka sezone 2019 so v Sloveniji okužbo z virusom influence A potrdili pri 276 primerih, z virusom influence B v 28 primerih. Od konca novembra 2019 do sredine  januarja 2020 testiralo več kot 2000 ljudi.

Ostali ukrepi protikoronskega paketa?

Poleg brezplačnega cepljenja predvideva peti protikoronski paket pomoči, vreden skupno 420 milijonov evrov, na področju zdravstva še možnost odsotnosti z dela zaradi bolezni brez potrdila osebnega zdravnika do tri dni, izvedbo nacionalnega razpisa za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev, država bo zavodom s področja javnega zdravstva in socialnega varstva krila nakup zaščitne opreme. Paket pomoči je med poslanci dvignil kar nekaj prahu, saj se bodo za denar javnega zdravstva lahko potegovali tudi zasebni zdravniki.

Poudarki ukrepov so na zaščiti delovnih mest, številni segajo na področje zdravstva in socialnega varstva, gospodarstva, vzgoje in izobraževanja, izvrševanja kazenskih sankcij in pravosodja, kmetijstva, gospodarstva in prehrane ter infrastrukture. Večina jih bo veljala do konca leta.

Prejšnji članekReinhold Heil: Padec Berlinskega zidu sem gledal veliko bolj previdno
Naslednji članekPametna ura Watch GT 2 bo prepričala tudi največje dvomljivce

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.