Nova digitalna 3D-platforma ob evropskem letu mladih

Čas je, da spregovoriš (punca na fotografiji)

Leto 2022 je evropsko leto mladih. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je želela, da bi Evropa pozorno prisluhnila mladim in posledično Unijo bolje oblikovala po naših potrebah. Evropska komisija je v ta namen kot osrednji sestavni del evropskega leta mladih pripravila popolnoma novo digitalno 3D-platformo Izrazi svojo vizijo. Platforma ponuja odprt prostor, kjer lahko posnameš osebno sporočilo in tako izraziš svoje mnenje.

Evropsko leto mladih logo

Izrazi svojo vizijo

Cilj platforme je opolnomočiti mlade Evropejce iz različnih okolij in z vseh kotičkov celine, da predstavijo svojo vizijo o prihodnosti – skozi izražanje mnenj do vprašanj zaposlitve, vključevanja, miru in varnosti ter tudi podnebnih sprememb, izobraževanja, duševnega zdravja in še mnogih drugih tem. Glas mladih postaja vedno boj pomemben in zato platforma deluje kot najsodobnejši, interaktivni prostor za izražanje mnenj.

Vsako sporočilo na platformi se predstavi v vseh uradnih evropskih jezikih in v norveščini, turščini, srbščini, makedonščini ter islandščini. Ko je sporočilo naloženo, vsak glas ustvari svojo edinstveno 3D valovno obliko, ki se povezuje z vsemi ostalimi posnetki na platformi – tako lahko kdorkoli posluša katerikoli glasovni posnetek, v kateremkoli jeziku, na katerikoli napravi, v kateremkoli trenutku.

Platforma se ne bi mogla pojaviti ob primernejšem času

Evropska komisarka za mlade, Mariye Gabriel, je dejala, da »platformo Izrazi svojo vizijo pooseblja mlad, zgovoren, dinamičen in odprt duh soustvarjanja, ki ga opredeljuje leto mladih. Duh, ki ob pravem času mladim po vsej Evropi omogoča, da stopijo na plano, spregovorijo in delijo svoje pomisleke ter predstave o prihodnosti. Platforma Izrazi svojo vizijo se ne bi mogla pojaviti ob bolj primernem času za vse mladostnike, ne samo kot evropske državljane, ampak tudi kot člane družbe, ki zdaj bolj kot kadarkoli prej doživljajo preizkušnje«.

»Vse mlade vabimo, da se vključijo in angažirajo. Njihov glas je bistveni sestavni del evropske poti razvoja, znanja, inovacij, priložnosti in boljših, primernejših rešitev, usmerjenih v mlade. Pozorno bomo prisluhnili in zagotovili, da se bo politika, ki se tiče mladih, razvijala v bolj odprtih in sodelujočih okoljih, ter da bo to leto ter v letih, ki prihajajo, slišan in upoštevan vsak glas,« je še dodala komisarka Gabriel.

Čas je, da spregovoriš (fant na fotografiji))

Še vsaj 45 aktivnosti v prihodnjih mesecih

Kot ključen del kampanje evropskega leta mladih države članice na nacionalni in lokalni ravni spodbujajo sodelovanje mladih v okviru številnih aktivnosti. V Sloveniji je bilo v okviru evropskega leta mladih organiziranih več kot 30 aktivnosti in po besedah Igorja Jesiha, nacionalnega koordinatorja evropskega leta mladih v Sloveniji, jih je v prihodnjih mesecih predvidenih še vsaj 45, med njimi: regijska srečanja z mladimi za pripravo Nacionalnega programa za mladino, osrednji dogodek Zvok mladosti v Križankah, 27. 05. 2022, izid zbornika Prostori za mlade ter številne druge aktivnosti za mlade. Vse informacije so dostopne na portalu mlad.si, ter na Facebooku, Instagramu in TikToku.

Platforma Izrazi svojo vizijo bo delovala kot osrednji del zapuščine evropskega leta mladih po letu 2022 z glasovi mladih, ki delujejo kot gonilo sprememb in soustvarjalci bodoče politike.

Prejšnji članekProgram štipendij DUO-Koreja
Naslednji članekAli Zakon o varstvu okolja divjad spreminja v zasebno lastništvo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.