Nove IJPP vozovnice prinašajo veliko novosti že letos

IJPP vozovnice se bodo v letu 2023 temeljito spremenile
IJPP vozovnice se bodo v letu 2023 temeljito spremenile Foto: on sz

Slovenija se lahko veseli lepe novice, ki zadeva enotne vozovnice IJPP. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo bo prenovilo te vozovnice in uvedlo nove vozovnice »Slovenija«. Datum, ko se bo to zgodilo, je 1. junij 2023. Kaj prinašajo enotne IJPP vozovnice?

Vsaka vrsta vozovnice bo imela določeno maksimalno ceno. Ko cena vozovnice glede na relacijo doseže maksimalno vrednost vozovnice, potnik pridobi vozovnico, ki omogoča potovanje na celotnem območju Slovenije – t. i. vozovnico »Slovenija«. Tako na primer najvišja cena enkratne vozovnice znaša 13 evrov, dnevne 15 evrov, tridnevne 20 evrov in tedenske 35 evrov.

Uvajajo se tudi spremembe za otroke, študente in dijake.

Dnevna, tridnevna in tedenska vozovnica

  • Dnevna vozovnica do cene 15 evrov omogoča neomejeno število voženj na relaciji, za katero je bila izdana, vozovnica za 15 erov pa omogoča neomejeno število voženj na celotnem območju Slovenije. Velja en dan.
  • Tridnevna vozovnica do cene 20 evrov omogoča neomejeno število voženj na relaciji, za katero je bila izdana, vozovnica za 20 evrov pa omogoča neomejeno število voženj na celotnem območju Slovenije. Velja tri dni.
  • Tedenska vozovnica do cene 35 evrov od ponedeljka do nedelje omogoča neomejeno število voženj na relaciji, za katero je bila izdana, vozovnica za 35 evrov pa omogoča neomejeno število voženj na celotnem območju Slovenije. Velja en teden.
Nove IJPP vozovnice
Nove IJPP vozovnice Foto: on sz

Mesečna in letna vozovnica

Tudi v tem segmentu je določena maksimalna cena vozovnice, do katere potnik lahko uporablja le relacijo, za katero je bila izdana. Ko pa cena doseže maksimalno ceno vozovnice, potnik pridobi mesečno ali letno vozovnico, ki jo lahko uporablja na celotnem območju Slovenije.

Vozovnica je naložena na elektronski kartici IJPP ali drugem ustreznem elektronskem mediju ter omogoča multimodalno in multioperatersko uporabo.

Neimenske vozovnice

  • Mesečna neimenska vozovnica do cene 90 evrov omogoča neomejeno število voženj na relaciji, za katero je bila izdana od prvega dne meseca, za katerega je bila izdana, do prvega delovnega dne naslednjega meseca. Vozovnica za 90 evrov omogoča neomejeno število voženj na celotnem območju Slovenije. Vozovnica je prenosljiva.
  • Letna neimenska vozovnica do 720 evrov omogoča neomejeno število voženj na relaciji, za katero je bila izdana. Vozovnica za 720 evrov omogoča neomejeno število voženj na celotnem območju Slovenije. Vozovnica je prenosljiva.

Imenske vozovnice

  • Imenska mesečna vozovnica do 70 evrov omogoča neomejeno število voženj osebi, ki jo je kupila, na relaciji, za katero je bila izdana od prvega dne meseca, za katerega je bila izdana, do prvega delovnega dne naslednjega meseca. Vozovnica za ceno 70 evrov omogoča neomejeno število voženj osebi, ki jo je kupila, na celotnem območju Slovenije.
  • Imenska letna vozovnica do 560 evrov omogoča neomejeno število voženj osebi, ki jo je kupila, na relaciji, za katero je bila izdana. Vozovnica za 560 evrov omogoča neomejeno število voženj osebi, ki jo je kupila, na celotnem območju Slovenije.
Vikend vozovnice in vikend popusti za vlake in avtobuse se podaljšujejo za eno leto
Foto: on

Spremembe za študente, dijake in otroke

Dijaki in študenti so po sedanji ureditvi upravičeni do nakupa enotnih vozovnic po subvencioniranih cenah, kar znaša 25 evrov za mesečno oz. 200 evrov za letno vozovnico.

V sistemu enotne vozovnice za otroke od dopolnjenega 4. leta starosti do statusa dijaka do sedaj ni bilo ustreznega produkta in so otroci lahko kupovali le splošne mesečne vozovnice po rednih cenah. Glede na spremembe uredbe imajo sedaj otroci do 6. leta starosti omogočen brezplačen prevoz.

Za določitev cen enotnih vozovnic za otroke, starejše od šest let, do dopolnjenega 15. leta starosti, kadar v skladu z zakonom, ki ureja prevoze v cestnem prometu, niso upravičeni do subvencioniranega prevoza, se za cene enotnih vozovnic, upošteva 50-odstotni popust. S tem je ministrstvo v sistemu enotne vozovnice uredilo ustrezne popuste za vse otroke in mlade.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekHPV: Imamo učinkovito orodje, ki bo preprečilo raka
Naslednji članekZnaš pravilno shranjevati plinske jeklenke?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.