NPZ letos odpade – kako bodo potekali vpisi v srednje šole?

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec je pred nekaj dnevi sporočila, da se Nacionalno preverjanje znanja učencev v 6. in 9. razredu v šolskem letu 2019/20 ne bo izvajalo.

NPZ je pisno preverjanje znanja učencev osnovne šole po zaključenem drugem in tretjem obdobju. Na koncu 6. razreda je NPZ prostovoljen, na koncu 9. pa obvezen. Preverja se znanje slovenščine (oziroma italijanščine ali madžarščine), matematike in tretjega predmeta, ki ga vsako leto določi minister, pristojen za šolstvo.

pouk

Vpis v srednje šole

Dosežek učenca pri NPZ-ju ima formativno funkcijo in ne vpliva na zaključno oceno, ki jo ima učenec pri pouku določenega predmeta, niti na uspešen zaključek osnovne šole. Dosežki pri NPZ-ju ob koncu 9. razreda vplivajo na prehod v srednje šole le v primeru, ko ima več kandidatov na spodnji meji v izbirnem postopku enak seštevek zaključnih ocen iz obveznih predmetov 7., 8. in 9. razreda. Kako bo izbor v tem primeru potekal letos, še ni znano.

Prijavo za vpis v srednje šole je sicer potrebno oddati do 11. maja, prenos že oddanih prijav pa bo možen do 16. junija. Vpis v srednje šole bo potekal med 30. junijem in 6. julijem. Izpiti nadarjenosti za vpis v tiste srednje šole, ki to zahtevajo, bodo izpeljani v začetku junija.

Prejšnji članekErotična zgodba: Jeb*na karantena
Naslednji članekNelipot: naravna kozmetika s poslanstvom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.