Ob vrnitvi Narodnega doma v Trstu Slovencem Borisu Pahorju kar dve državni odlikovanji

Danes mineva 100 let od požiga Narodnega doma v Trstu, letošnja okrogla obletnica pa bo obeležena na prav poseben način – z vrnitvijo Narodnega doma slovenski skupnosti!

Popisu sporazuma o vrnitvi doma Slovencem v Italiji bosta prisostvovala predsednik Borut Pahor ter italijanski predsednik Sergio Mattarella. Lastnica doma bo postala Fundacija narodni dom, ki sta jo krovni organizaciji ustanovili prejšnji teden.

Narodni dom

Ta dan pa ni pomemben za tržaške Slovence samo zaradi vrnitve Narodnega doma Slovencem, temveč tudi zaradi odlikovanj, ki jih bo prejel pisatelj Boris Pahor. Tržaški slovenec, ki v svojih delih piše o tegobah vojne, taboriščih in zatiranosti, bo danes na posebni skupni svečanosti prejel najvišji državni odlikovanji. Pisatelj je odlikovanja sprejel z zadržanostjo, saj je v pismu Mattarelli jasno poudaril svoje mešane občutke ob odločitvi predsednika Boruta Pahorja za obisk spominskih obeležij na Bazovici. Tam bosta predsednika obiskala spomenik štirim ustreljenim antifašističnim junakom ter fojbo, kar je mešane občutke vzbudilo ne samo v pisatelju, temveč v več Slovencih v Italiji. A kljub tej potezi se je priznani pisatelj Boris Pahor odločil sprejeti odlikovanji, a kot poudarja ju ni sprejel zase, temveč za vse žrtve fašizma in taborišč, ki iz njih niso nikoli prišli domov.

Narodni dom v plamenih

Zakaj je vrnitev Narodnega doma Slovencem pomembna?

Z vrnitvijo Narodnega doma slovenski skupnosti v Italiji je priznano gorje fašizma. S tem so priznane tudi grozote, ki so jih tako Slovenci v Italiji kot tudi drugi trpeli in za katere so velikokrat plačali z življenjem. Primer požiga Narodnega doma naj nam bo v poduk, naj državljani nikoli več ne dopustimo, da se kaj takšnega zgodi. In čeprav se stoletne škode in zatiranja, ki ga preživljajo Slovenci v Italiji ne da popraviti, je vrnitev Narodnega doma simbolna, a veličastna gesta, ki grozot ne več zanika.

Prejšnji članek16. Grossmannov festival
Naslednji članekDružina Boba Marleyja v podporo UNICEF-u osvežila legendarno pesem One love

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.