Obeta se velika sprememba pri plačevanju preko spleta

Z novim letom bodo v veljavo stopili dodatni varnostni elementi pri kartičnem plačevanju preko spleta. Pri plačilih bo tako obvezna uporaba dveh od treh varnostnih elementov, ki dokazujejo, da je plačnik imetnik plačilne kartice.

Izjem ne bo

Evropska unija je z direktivo o plačilnih storitvah sprejela ukrepe za večjo zaščito spletnih plačil. Pri kartičnih plačilnih transakcijah z vsemi plačilnimi karticami bodo zaradi strožjih varnostnih zahtev od 1. januarja naprej preverjali pristnost imetnika kartice z močnejšo avtentikacijo. To velja tako za fizične kot tudi za pravne osebe.

Kaj to pomeni?

Varnostni elementi so nekaj, kar veš (geslo, koda PIN ali odgovor na varnostno vprašanje), nekaj, kar imaš (pametni telefon ali druga mobilna naprava) in nekaj, kar si (prstni odtis, roženica, obraz, glas). Na spletnih prodajnih mestih znotraj EU tako ne bo več zadostovalo potrjevanje z enkratnim geslom, prejetim preko sporočila SMS.

Rešitve in načini izvajanja močne avtentikacije bodo pri bankah ter hranilnicah različni. Združenje bank Slovenije uporabnikom svetuje, naj se s spremembami pravočasno seznanijo. Za več informacij se lahko obrneš na svojo banko.

Junior novinar

VIRSTA
Prejšnji članekZnano je, ali bo letna vinjeta 2021 za četrtino cenejša
Naslednji članekŠtudentom prvič po marcu 150 evrov pomoči
Tina Geč

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.