Od ognjemetov do piknikov

Letošnji Božič je že mimo, mi pa smo malo raziskali, kako so ga praznovali po svetu. Praznovanje božiča se po državah sveta zelo razlikuje. Nekatere navade so zelo podobne našim, spet druge bi se nam zdele popolnoma nenavadne.

Brazilija

V tej južnoameriški državi so zelo priljubljene predstave, ki uprizarjajo Jezusovo rojstvo. Božični večer preživijo ob obloženi mizi v družbi najdražjih. Večina ljudi, še posebej kristjanov, se odpravi k polnočnici, ki ji sledi ognjemet.

Japonska

Japonci božič praznujejo šele zadnjih nekaj desetletij. Zelo popularno je pošiljanje voščilnic in daril. Skozi leta so si izoblikovali tradicionalno božično jed, in sicer božično torto. Zanimivo je, da je v božičnem času zelo priljubljena Beethovnova deveta simfonija. Pevski zbori jo prepevajo kar v nemškem jeziku.

Južnoafriška republika

Ker je ta država na južni polobli, božič nastopi v času poletja. Ljudje se velikokrat odpravijo na ulice, kjer prepevajo božične pesmi. Zaradi letnega časa so pogosti pikniki na prostem in kampiranje. Zelo priljubljena so božična drevesca, pod katerimi otroke pričakajo darila.

Mali

Čeprav je večina prebivalcev te države muslimanov, je božič uradni javni praznik. Praznovanje se začne na božični večer v cerkvah, kjer celo noč potekajo obredi. Vsaka jezikovna skupina zapoje pesem v svojem jeziku. Darila niso pogosta, delijo jih le bogate družine.

Prejšnji članekImamo nov Hit produkt leta 2018
Naslednji članekNajvečji športni dosežki leta 2018: od NBA do kolesarstva

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.