Orožje, narejeno s 3D tiskalnikom, je vse bolj razširjeno

3d printed gun pistol manufactured using FLM and SLA processes 3d illustration
Trenutno sestavni deli, natisnjeni v 3D, sestavljajo le nekatere dele, potrebne za izdelavo orožja, največ 80 do 90 odstotkov orožja. Foto: Sven Loeffler iz iStock

Britanska policija je pred časom zasegla eno največjih količin sestavnih delov 3D tiskanega strelnega orožja v Združenem kraljestvu. Policisti posebnega kriminalističnega oddelka metropolitanske policije so 7. oktobra na neki hiši v Londonu odkrili domnevno »improvizirano tovarno 3D strelnega orožja«. Policisti so dejali, da je to dokaz, kako se »nastajajoča grožnja 3D strelnega orožja še naprej razvija«.

3D orožje je verodostojno in izvedljivo

Prve različice 3D natisnjenega orožja so bile nezanesljivo orožje z enim samim strelom. Britanska Nacionalna agencija za boj proti kriminalu (National Crime Agency – NCA) je za BBC sporočila, da je orožje »verodostojno in izvedljivo«.

Matthew Perfect, vodja nacionalnega centra za ciljanje strelnega orožja pri NCA, pravi, da je najnovejše 3D orožje »stvar, ki je zagotovo, zagotovo ne bi želeli videti na ulicah v Združenem kraljestvu. To je avtomatsko orožje. To je orožje, ki lahko izstreli več nabojev.«

Trenutno sestavni deli, natisnjeni v 3D, sestavljajo le nekatere dele, potrebne za izdelavo orožja, največ 80 do 90 odstotkov orožja, pravi Perfect. Ključne kovinske sestavne dele, kot je cev, je običajno treba izdelati na bolj tradicionalen način. Poleg tega je za orožje še vedno potrebno strelivo. Perfect je prepričan, da je pištole še vedno mogoče odkriti z »običajnimi varnostnimi postopki«. Vendar je to strelno orožje težko izslediti, saj je izdelano brez serijskih številk.

A gun on the table among the weapons, selective focus. Crime news background. The concept of rules for the owners of firearms. Shooting training. Confiscation of contraband and illegal carrying.
Foto: Iuri Gagarin iz iStock

Vse več 3D tiskanega orožja v Združenem kraljestvu

Policija vse pogosteje zasega 3D tiskano orožje. Od začetka lanskega leta je bilo vrnjenega 21 kosov orožja, kar je »bistveno več« kot v prejšnjih letih, čeprav je še vedno malo v primerjavi z običajnim orožjem, pravi Perfect.

Peter Squires, profesor kriminologije in javne politike na univerzi v Brightonu, je dejal, da se bo grožnja verjetno še povečala.« Stvari so se odvijale precej hitro,« je dejal za BBC in dodal, da je hitrost le malo nad pričakovanji. »Vsekakor bi pričakoval, da bo tega še več, tehnologija je na voljo … in programska oprema ter zasnove so na voljo na spletu.« In četudi so nekatere pištole plastičnega tipa, po njegovih besedah še vedno razmeroma nezanesljive, imajo še vedno moč zastraševanja; ugotavlja, da se s pištolo strelja le v približno 20 odstotkih kaznivih dejanj z orožjem.

Razmere v Združenem kraljestvu odražajo trend, ki je viden po vsej Evropi

Rajan Basra, višji raziskovalec v Mednarodnem centru za preučevanje radikalizacije pri King’s College London, pravi, da razmere v Združenem kraljestvu odražajo trend, ki je viden po vsej Evropi. Večina nasilnih skrajnežev ima raje uveljavljeno orožje, tiskano orožje pa je alternativa za tiste, ki ne morejo dobiti nezakonitega strelnega orožja. »Opažamo, da se nenehno pojavljajo ekstremisti, ki želijo izdelati 3D tiskano orožje ali ga celo sami uporabiti,« je dejal. »Primeri so se zgodili v Španiji, na Švedskem, v Nemčiji, na Nizozemskem in nekaj tudi pri nas v Združenem kraljestvu.«

Dejal je, da so bili v večini teh primerov udeleženi člani skrajno desničarskih skupin. Zdi se, da druge teroristične skupine tehnologija manj zanima. Sam meni, da je to delno zato, ker so razprave na skrajno desničarskih ekstremističnih forumih in skupnostih včasih vključevale navodila za izdelavo 3D tiskanega orožja.

Junija so bili na kronskem sodišču v Sheffieldu obsojeni člani skrajno desničarske teroristične skupine. Razkrito je bilo, da je policija na domu dveh članov skupine našla delno izdelano 3D tiskano strelno orožje.

3d printer, Printing gun.
Junija so bili na kronskem sodišču v Sheffieldu obsojeni člani skrajno desničarske teroristične skupine. Razkrito je bilo, da je policija na domu dveh članov skupine našla delno izdelano 3D tiskano strelno orožje.
Foto: EKIN KIZILKAYA iz iStock

Orožje prehaja na običajne internetne platforme

Dr. Basra opozarja, da orožje »prehaja v mainstream« in na običajne internetne platforme. Njihova privlačnost se je povečala tudi zaradi pojava novega avtomatskega orožja, ki je veliko močnejše od prvih modelov z enim strelom.

Po Basranovih besedah so strokovnjaki med skrajneži opazili ponavljajoče se sklicevanja na polavtomatski model FGC – ime je kratica, ki v ostrem jeziku izraža nasprotovanje nadzoru nad orožjem. »Gre za posebno pištolo, ki je bila zasnovana za uporabo z deli, ki v EU niso regulirani,« je dejal Dr. Basra. Orožje je bilo spomladi 2020 objavljeno na spletu z navodili po korakih. Priložen mu je več kot 100 strani dolg priročnik in videoposnetki o tem, kako opraviti vsak korak postopka izdelave, je dodal Basra.

Tudi 3D orožje je lahko smrtonosno

Perfect pravi, da so lahko modificirane različice orožja »enako dobre kot katero koli avtomatsko strelno orožje, ki bi ga kupili pri zanesljivem proizvajalcu«.

Uporaba avtomatskega orožja bi pritegnila veliko policijske pozornosti. Kriminalci želijo to orožje za zastraševanje drugih kriminalcev. Za to potrebujejo verodostojno orožje in 3D pištole si to verodostojnost zdaj pridobivajo zaradi boljših zasnov in boljše tehnologije tiskanja – tehnologije, ki se ves čas spreminja in izboljšuje.

3d illustration of sci-fi futuristic gun weapon, Science fiction hi tech Laser pistol with silhouette.
Perfect pravi, da so lahko modificirane različice orožja »enako dobre kot katero koli avtomatsko strelno orožje, ki bi ga kupili pri zanesljivem proizvajalcu«.
Foto: Alomgir Hossain iz iStock

Razvijajoče se tehnologije

Christian Goblas, strokovnjak za balistiko na francoski univerzi v Rouenu, je pred kratkim za Euractiv povedal, da bi »3D tiskanje kovin« lahko postalo cenovno dostopno v naslednjem desetletju, zaradi česar bi lahko sam izdelano orožje postalo trajnejše in zanesljivejše.

Europol pa je za BBC povedal, da so nacionalni organi v EU razkrili več primerov proizvodnje, prodaje in posedovanja 3D-tiskanega orožja in delov. Nekatera orožja in sestavni deli so se ponujali na nezakonitih temnih spletnih tržnicah, kar po Europolovih besedah kaže na sinergijo med trgovino s strelnim orožjem in kibernetskim kriminalom. Organizacija je opozorila, da je izdelava celotnega 3D natisnjenega strelnega orožja še vedno izziv, »zaradi hitro razvijajoče se napredne tehnologije pa se lahko v bližnji prihodnosti pojavi kot pomembnejša grožnja«.

Dr. Basra pa opozarja še na eno tveganje. Teroristi so v preteklosti že kopirali metode, ki so se že prej izkazale za učinkovite. Po napadu v Nici leta 2016 se je po njegovih besedah povečalo število terorističnih napadov, pri katerih je vozilo zapeljalo v množico ljudi. Pravi, da če se 3D-tiskano orožje uporabi v napadu, ki povzroči množične žrtve, bi to posledično pomenilo sporočilo, da je »3D-tiskano orožje izvedljivo in učinkovito«.

Pistol in black gun metal and tan / 3d Illustration / 3d Rendering
Europol je za BBC povedal, da so nacionalni organi v EU razkrili več primerov proizvodnje, prodaje in posedovanja 3D-tiskanega orožja in delov.
Foto: Paul Campbell iz iStock
VIRBBC
Prejšnji članekZgodovinska najdba dinozavrskih gnezdišč in jajc v Indiji
Naslednji članekPrelomna raziskava, pri kateri je sodelovala tudi slovenska fakulteta

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.