Osemletnica z višjim IQ kot Einstein in Hawking

Adhara Perez Sanchez je osemletna deklica iz Mehike, ki je že zaključila osnovno in srednjo šolo ter trenutno študira inženirstvo prek dveh online programov. Njen IQ je 162, veliko višji od IQjev slavnih genijev, kot so Albert Einstein, nad katerim je Adhara navdušena, Stephen Hawking in Marie Curie.

Adhara raje preučuje črne luknje kot igra video igre, za katere se ji zdi, da so izguba časa. Njena najljubša lutka je astronavtka Barbie, saj je to poklic, ki bi ga tudi sama rada opravljala. Adharina želja je, da bi na Univerzi v Arizoni (UA) študirala astrofiziko in nato preučevala Mars. Ko je predsednik UA izvedel za Adharine ambicije, ji je poslal pismo, v katerem jo je povabil, naj pride študirat na njegovo univerzo.

Družina zdaj išče način, da bi Adhari omogočila štipendijo, deklica pa se tudi intenzivno uči angleško. Revija Forbes jo je leta 2019 označila za eno najvplivnejših žensk v Mehiki, a kljub temu njena pot ni lahka. Njena neskončna želja po znanju ni poceni, družina pa nima veliko denarja. Poleg tega na splošno ni dovolj sredstev za podporo ljudi, kot je Adhara.

Adhara is a gifted Mexican child who has her destiny written in her name

Adhara ima Aspergerjev sindrom, zaradi česar so so sošolci iz nje velikokrat norčevali, probleme je imela tudi z učitelji. Mati jo je izpisala iz šole in jo peljala na CEDAT (Center for Attention to Talent), kjer so potrdili, da je deklica nadpovprečno inteligentna. Žal pa v Mehiki ni šol za nadpovprečno inteligentne otroke, šolanje na centru CEDAT pa je bilo za družino predrago.

Po teh izkušnjah je Adhara napisala in izdala knjigo z naslovom »Ne predaj se«, v katerih govori o svojih izkušnjah. Dela tudi na inteligentni zapestnici, ki izmeri čustva avtistov in pacientov v komi. Z njo želi pomagati drugim in preprečiti, da bi se okolica iz njih norčevala, kot se je iz nje.

VIRAl dia
Prejšnji članekVeronika Simoniti je prejela kresnikovo nagrado za najboljši roman
Naslednji članekTuristični bon v Posočju

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.