Papež Frančišek meni, da je bila ukrajinska vojna izzvana

Papež Frančišek je ponovno spregovoril o ukrajinsko ruski vojni
Papež Frančišek je ponovno spregovoril o ukrajinsko ruski vojni Foto: Nacho Arteaga on Unsplash

Papež Frančišek je v pogovoru za eno od evropskih jezuitskih revij spregovoril o dogodkih v Ukrajini in vojni invaziji Rusije. Njegov pogovor z revijo La Civilta Cattolica je postregel z nekaj zanimivimi besedami, ki so hitro postale kontroverzne. Zakaj? No, Papež Frančišek se je moral ubraniti pred svojimi besedami o ruski invaziji, kar je velik pokazatelj vsebine pogovora.

Papež Frančišek se ni ognil vprašanj o Ukrajini in Rusiji

»Nekdo mi lahko na tem mestu reče: Ampak vi ste za Putina! Ne, nisem. Bilo bi poenostavljeno in napačno, če bi rekel kaj takega. Preprosto sem proti zmanjševanju kompleksnosti razlik med dobrimi in slabimi ljudmi, brez razmisleka o koreninah konflikta in interesih, ki so še kako kompleksni,« je povedal papež Frančišek. To je bilo nadaljevanje njegovega odgovora o ruski vojni, pri katerem je uporabil kontroverzno besedo, ki je mnoge že razburila.

»Vidimo brutalnost s katero to vojno izvajajo čete, predvsem najemniške, ki jih uporabljajo Rusi. Rusi pravzaprav raje naprej pošiljajo Čečene, Sirijce in druge plačance. Prava nevarnost je, da vidimo le to, kar je strašnega in ne opazimo celotne drame, ki se odvija za ukrajinsko vojno, ki je bila morda nekako izzvana ali pa ni bila preprečena,« je povedal papež.

Spregovoril je tudi o pogumu in herojstvu ukrajinskega naroda, ki se na vse pretege brani pred ruskimi vojaki. S koncem februarja je Rusija vstopila na ozemlje Ukrajino in razglašena je bila vojna, ki traja že skoraj štiri mesece in ji ni videti konca. Vpliva na vse nas, tako ali drugače. Na tem mestu je Frančišek spregovoril tudi o pomenu bližine te vojne in dejstvu, da se hitro pozabi na tiste, ki se dogajajo daleč od evropskih tal.

blessing of children, pope, religion
Foto: ansehen iz Pixabay

Papež Frančišek jasno o vojnah, ki smo jih pozabili

»Moram tudi dodati, da dogajanje v Ukrajini dojemamo tako, ker je bližje in se bolj dotika naših čustev. So pa še druge oddaljene države. Pomislimo na nekatera območa Afrike, na severu Nigerije, na severu Konga, kjer vojna še traja in nikogar ne zanima. Pomislimo na Ruando pred četrt stoletja. Pomislimo na Mjanmar in Rohingje. Svet je v vojni,« je dodal v intervjuju, ko je bilo govora o vojnah in vplivih le teh.

Pred nekaj tedni je Papež že dvignil nekaj prahu s svojo izjavo o ruski invaziji, ko je bežno citiral besede svojega znanca. Takrat mu naj bi ta dejal, da Ukrajinci »lajajo« pred rusikimi vrati in bi lahko to vodilo do vojne.

Urednik portala Student.si

VIRlaciviltacattolica
Prejšnji članekOd danes! Digitalni bon za študente, dijake in osnovnošolce
Naslednji članekPotuješ v tujino? Pazi na to »malenkost«
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.