Platforma za mreženje povezala mladoletnico s spolnim prestopnikom

ženski prsti nad pametnim telefonom
Foto: Rob Hampson / Unsplash

Sistem za iskanje ujemanja platforme Omegle je nedavno zadela tožba zaradi pomanjkljive zaščite otrok. Toži ga žrtev, ki jo je platforma pri 11 letih združila s 30-letnim moškim, ki jo je nato spolno zlorabil. Postopek še ni končan, vendar v nasprotju z nekaterimi podobnimi preteklimi primeri kaže, da bo platforma morala prevzeti odgovornost.

Zlorabljal jo je pet let

Že več kot desetletje deluje brezplačna spletna klepetalnica Omegle, za katero uporabnik ne potrebuje prijave, sama pa mu izbere naključnega partnerja za pogovor ena na ena.

Leta 2014 je ameriško 11-letno deklico A. M. združil z Ryanom Scottom Fordyceom, zdaj obsojenim kanadskim pedofilom.

Fordyce jo je pripravil do tega, da mu je zaupala osebne podatke, ki jih je pozneje uporabil za grožnje in izsiljevanje. Od dekleta je zahteval fotografije nasmeha, kmalu tudi prsi, vagine in drugih delov telesa, po poročanju portala 4W navaja tožba.

A. M. je bila zlorabljena od 11. do 15. leta. Leta 2018 so jo kanadski organi pregona prepoznali na eni od Fordycejevih fotografij. Z njegovih naprav so pridobili več kot 3000 datotek z gradivom izkoriščanja otrok, na 220 izmed teh je A. M.

Vsa zakonska »odgovornost« na uporabnikih

Leta za nastankom klepetalnice Omegle so poleg družbenih omrežij zelo popularne platforme, ki nudijo možnost spoznavanja partnerjev oziroma navezovanja stikov ena na ena, kot so Bumble, Tinder ali Grindr.

Nekatere platforme nudijo manj zaščite za mlade uporabnike, druge več, vendar algoritmi ne preprečijo vseh nevarnosti. V preteklosti je zato ob neljubih dogodkih večkrat prišlo do tožb platform, ki pa na sodišču niso uspele.

V ZDA namreč razdelek števila 230 Zakona o dostojnosti komunikacij (Communications Decency Act) pravno ščiti spletne posrednike pred odgovornostjo za to, kar njihovi uporabniki komunicirajo ali počnejo. Zakon je bil sprejet že leta 1996.

Z več strani zato prihaja do zahtev po ponovnem določanju obsega zakona. Uporaba, nameni in funkcije spleta so namreč zelo drugačni kot so bili pred 26 leti.

kladivce na knjigi (zakonu)

Neuspešen primer Herrick proti Grindru

O škodi razdelka 230 priča primer nadlegovanja z uporabo aplikacije Grindr. Američanu Matthewju Herricku je bivši fant ustvaril lažni profil in do njega pošiljal moške, ki so bili tudi nasilni. V roku 10 mesecev je do Matthewjuja s pričakovanjem po spolnem odnosu prišlo več kot 1400 moških, tudi 23 na dan.

Grindr se ni odzval na prošnje za odstranitev lažnega profila, zato jih je Matthew tožil. Njegov odvetnik ni želel, da bi se podjetje skrilo za razdelkom 230, zato jim je očital nekaj drugega. Grindr je tožil za odgovornost za svoj izdelek – trdil je, da je Grindr napačno zasnovan in izdelan izdelek, saj je bil zlahka izkoriščen.

Kljub temu je bila tožba neuspešna. Še preden bi se podjetje sklicalo na ta zakon, ga je sodnica uporabila kot razlog za zavrnitev pritožbe na začetku postopka. Tudi vse nadaljnje pritožbe so bile zavrnjene.

Primer Omegle je lahko prelomen

Famozni razdelek 230 tokrat ni uspel »zaščititi« platforme Omegle. Okrožni sodnik v Portlandu v Oregonu Michael Mosman je ugotovil, da je tožba usmerjena na funkcije, ki jih je posebej oblikovala platforma, ne na govor uporabnikov.

Mosman je dejal, da sistem podjetja ni zaščiten s pravnim ščitom (razdelkom 230), ki pokriva veliko tega, kar ustvarijo uporabniki sami. Primer ni zaključen, vendar odpira vrata več kazenskim pregonom na podlagi tega, kako platforma oblikuje svoje storitve.

Omegle bi lahko izpolnil svojo domnevno obveznost tako, da bi svoj izdelek oblikoval drugače – tako, da ne bi ujemal mladoletnikov z odraslimi, je zapisal Mosman. Zasnova izdelka je pripeljala do interakcije med enajstletnim dekletom in spolnim plenilcem v poznih tridesetih. In to je bilo neodvisno od vsebine, ki jo je ustvaril katerikoli izmed njiju, za kar bi lahko pri Omegle trdili, da niso odgovorni.

Če bodo odločitev potrdila višja sodišča, bi to lahko postala ena od tožb, ki bodo sprožile bitko glede razdelka 230 na vrhovnem sodišču v ZDA. Zdi se, da so nekateri vrhovni sodniki odprti za ponovno preučitev obsega tega razdelka, poroča The Verge.

vrhovno sodišče v ZDA
Foto: Gayatri Malhotra on Unsplash

 

VIRThe Verge
Prejšnji članekJe bilo perje razlog, da so dinozavri preživeli množično izumrtje?
Naslednji članekHuawei nova Y90: Impresiven zaslon, odlična baterija in neprekosljiva fotografija

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.