Podaljšana veljavnost covid potrdila: EU z novimi dogovori

Veljavnost digitalnega covidnega potrdila je podaljšana za eno leto
Veljavnost digitalnega covidnega potrdila je podaljšana za eno leto Foto: Diy13 iz iStock

Evropsko digitalno covidno potrdilo bo še nekaj časa med nami. Francosko predsedstvo Sveta Evropske unije je namreč sporočilo, da so članice EU in Evropski parlament dosegli dogovor o podaljšanju veljavnosti. Dosedanja veljavnost covidnega potrdila je bila do 30. junija 2022, sprejeta pa je bila 14. junija lansko leto. Do kdaj bo v veljavi zdaj?

Poleg podaljšanja veljavnosti covid potrdila, je EU sprejela tudi nekaj drugih dogovorov, ki se navezujejo na antigenske teste, potrdila o cepljenju in razširitvi cepiv zoper covid-19.

Sprejet dogovor o podaljšanju evropskega covid potrdila

Članice Evropske unije in Evropski parlament so v ponedeljek, 13. junija dosegli okvirni dogovor o podaljšanju veljavnosti evropskega digitalnega covidnega potrdila. Veljavnost covidnega potrdila je zdaj do 30. junija 2023. Tako je bil podaljšan za eno koledarsko leto, saj se bi njegova veljavnost iztekla s koncem letošnjega junija.

Potniki bodo med potovanjem po EU tako lahko še naprej uporabljali svoje potrdilo v primeru, da bodo države članice ohranile nekatere javnozdravstvene ukrepe. Okvirni dogovor morata potrditi še Svet EU in Evropski parlament. Podaljšanje veljavnosti potrdila je februarja predlagala Evropska komisija, njihova ukinitev pa je možna kadarkoli, če bo to epidemiološka slika dopuščala, so sporočili iz Sveta EU.

V skladu z dogovorom, pa bo Evropska komisija do konca leta pripravila tudi podrobno poročilo, vključno z morebitnimi zakonodajnimi predlogi glede razveljavitve ali ohranitve covidnih potrdil.

Članice EU in Evropski parlament so sprejeli tudi druge dogovore, ki jih mora potrditi še Svet EU in Evropski parlament
Članice EU in Evropski parlament so sprejeli tudi druge dogovore, ki jih mora potrditi še Svet EU in Evropski parlament Foto: padrinan iz Pixabay

Vključeni tudi drugi dogovori

Članice EU in parlament so se strinjali tudi glede:

  • pojasnila, da morajo potrdila o cepljenju odražati vse uporabljene odmerke; ne glede na državo članico, v kateri so ljudje prejeli cepljenje,
  • možnosti izdaje potrdila o okrevanju po antigenskem testu,
  • razširitve obsega dovoljenih antigenskih testov, ki se uporabljajo za pridobitev potrdila o COVID-19,
  • možnosti izdaje potrdil o cepljenju osebam, ki sodelujejo v kliničnih preskušanjih.

Urednik portala Student.si

VIRconsillium.europa.eu
Prejšnji članekPotuješ v tujino? Pazi na to »malenkost«
Naslednji članekAstronomi zaznali prvo prosto lebdečo črno luknjo

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.