Podnebno gibanje mladih za našo prihodnost

Na globalni dan mladinskih podnebnih protestov, 15. marca, bodo po vsem svetu stavkali za naš planet in za njegovo prihodnost. Tudi v različnih slovenskih mestih, kot so Ljubljana, Maribor, Koper, Kamnik, Novo Mesto, Ormož in Slovenske Konjice se bodo zbrali ekološko ozaveščeni mladi in se borili za prihodnost mladih ter vseh prihodnjih generacij.

Priprave na protest potekajo že od 22. februarja, ko je društvo Mladi za podnebno pravičnost v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova organiziralo sestanek na temo okoljskega aktivizma. Na uvodnem sestanku je Dr. Luka Omladič skupaj z okoljskimi aktivisti predstavil glavne probleme podnebnih sprememb in udeležence seznanil z aktualnim dogajanjem v drugih državah na področju okoljske problematike. Predvsem so osvetlili primer Švedske, kjer 16-letna dijakinja Greta Thunberg že od avgusta vsak petek stavka pred švedskim parlamentom, dokler vlada ne bo sprejela ustreznih ukrepov. S svojo borbo in vztrajnostjo je postala vzor mladim po celem svetu. Društvo je organiziralo tudi več delovnih skupin, ki so v nadaljnjih tednih skrbele za organizacijo, koordinacijo in promocijo protestov. Soglasno so oblikovali tudi 10 konkretnih zahtev, ki jih z gibanjem želijo doseči.

Glavni protest se bo v petek, 15. marca, odvil v Ljubljani. Mladi bodo zapustili šolske klopi in se ob 11.55 zbrali na Kongresnem trgu. Tam bomo tudi mi! Se vidimo?

Prejšnji članek150 tisočkrat Slovenija na Huawei telefonih po Evropi
Naslednji članekIskanje smisla na 12. fanfari

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.