Položaj žensk na Univerzi v Ljubljani

Univerza v Ljubljani nazorno prikazuje preobrazbo slovenske družbe v odnosu do šolanja žensk. Danes na vseh treh stopnjah študija prevladuje ženski spol.

Začetki

V prvem študijskem letu je bilo med študenti kar 97 odstotkov moških. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so med vpisanimi študenti začele prevladovati ženske. Zadnjih dvajset let je razmerje med študentkami in študenti okoli 60 proti 40.

Akademska raven

Na področju akademske kariere, med raziskovalci, visokošolskimi učitelji in sodelavci, prevladuje moški spol. Delež raziskovalk se zadnja leta vrti med 43 in 45 odstotkov. Moški večinoma ostajajo na najvišjih in najbolje plačanih položajih.

Prešernove nagrade

V preteklem letu je minilo sedemdeset let od podeljevanja Prešernovih nagrad študentkam in študentom Univerze v Ljubljani. Približno 30 odstotkov vseh podeljenih nagrad so prejele študentke. Število prejemnic je skozi leta ves čas naraščalo.

Razmere se izboljšujejo

Udeležba moških se zmanjšuje v vseh skupinah visokošolskih učiteljev, kar nakazuje, da struktura spolov postaja uravnotežena tudi na akademski ravni. Temu prav tako pritrjuje manjše število moških asistentov v letu 2018.

Ženska pravi da je šefica

Meniš, da so razmere med spoloma že dovolj enakopravne, ali misliš, da je potrebno še dosti več ukrepov? Zaupaj nam v komentarjih.

Junior novinar

VIRSTA
Prejšnji članekMinecraft pomaga v borbi s cenzuro
Naslednji članekŠkisova tržnica 2020 je odpovedana

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.