Potrjeno! Živimo v simulaciji

SpaceX in Tesla direktor Elon Musk meni, da smo vsi najverjetneje ujeti v obstoju, podobnemu Matrici. Vesolje je staro 13,8 milijard let, kar pomeni, da so katerekoli medtem nastale civilizacije imele več kot dovolj časa, da razvijejo napredno tehnologijo, ki bi pripomogla k nastanku simulacije.

Elon Musk pravi, da če predvidevaš kakršnokoli raven napredka, bo sčasoma težko ločiti videoigre od realnosti, ali pa bo civilizacije konec. Ena ali druga stvar se bo zgodila. Torej najverjetneje živimo v simulaciji zato, ker še vedno obstajamo.

Elon Musk in planet.

Meni, da je vse odvisno od verjetnosti in da obstaja veliko simulacij, ki jim lahko rečemo »realnosti« ali »multiverzumi«.

Milijarder ni edini takega mnenja. Veliko fizikov, kozmologov in filozofov se strinja s hipotezo simulacije. Če je nastala vsaj ena napredna, tuja civilizacija, sposobna ustvarjati simulacije, je smiselno predvidevati, da bi teoretično lahko ustvarila tisoče ali celo milijone, milijarde »lažnih« svetov. Prebivalci tovrstnih simulacij bi težko prepoznali resnico, ker bi dokazi pripovedovali drugačno zgodbo, napleteno s strani ustvarjalcev.

Ideja simulacije je ena izmed mnogih razlag znanega Fermijevega paradoksa, ki sprašuje »kje so vsi?«, z »vsi« pa so seveda mišljeni vesoljci.

The Simulation Hypothesis & Free Will Explained by Brian Greene

Prejšnji članekOcena filma: Tick, Tick… Boom
Naslednji članekKoroški večer z odlično koroško kulinariko in ščepcem kulture

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.