Sponzorirano
Dobrodelni marec Študentskega kluba Kamnik 2024

Povečanje nezakonitih prehodov na meji ni nevarno za Slovenijo

Hegyeshalom, Hungary - October 6, 2015:  Group of refugees leaving Hungary. They came to Hegyeshalom by train and then they leaving Hungary and go to Austria and then to Germany. Many of them escapes from home because of civil war.
Foto: RadekProcyk iz iStock

V zadnjem obdobju policija beleži povečano število nezakonitih prehodov državne meje, kar pa je pričakovano in ne vpliva na varnost v državi. V izjavi za javnost sta informacije predstavila dr. Simona Zavratnik iz Kabineta ministrice in Tomaž Pavček iz Uprave uniformirane policije, Sektorja mejne policije. Kaj pomeni povečanje števila nezakonitih prehodov?

»Policija za varnost državne meje dobro skrbi, kar dokazuje tudi število prijetih tujcev in tihotapcev ljudi, po odstranitvi ograje na meji pa bo visoko stopnjo varnosti zagotavljala z dodatno krepitvijo sodelovanja z lokalnimi skupnostmi in hrvaškimi organi, večjo uporabo tehnične opreme in prerazporeditvijo kadrov,« so zapisali v izjavi za javnost ob poteku odstranjevanja ograje. O odstranitvi ograje smo pisali v prispevku

»Ocenjujemo, da se bo povečan obseg nedovoljenih migracij nadaljeval tudi v prihodnjih mesecih, zato naše aktivnosti na območjih, kjer prihaja do povečanja, krepimo. Slovenska policija zagotavlja visoko stopnjo varnosti, zato ni razloga za skrb. Prav tako lahko dodamo, da občine na meji s Hrvaško z varnostnega vidika ne izstopajo,« so še dodali.

Statistika nezakonitih prehodov ni bistveno spremenjena

V obdobju od 1. januarja do 31. julija 2022 je bilo obravnavanih 8212 nezakonitih prehodov državne meje. Število se je povečalo za 80,4 odstotka v primerjavi s predhodnim, primerljivim obdobjem leta 2021. V primerjavi z letoma 2019 in 2020 pa je porast nezakonitih prehodov v letu 2022 manjši od 10 odstotkov. Največji delež tujcev, ki so letos nezakonito prestopili državno mejo, prihaja iz Afganistana, sledita Bangladeš in Pakistan. Od vseh obravnavanih tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo v letošnjem letu, jih je 7196 podalo namero za mednarodno zaščito, torej več kot 88 odstotkov tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo v prvih sedmih mesecih letošnjega leta.

Little girl with a sad look behind a metal fence, social problems, raising children in orphanages.
Foto: Andrei310 iz iStock

Pogosta težava, ki spremlja vprašanje migracij, je tudi kriminalizacija. »Podatki ne potrjujejo teze o večanju kriminalitete med migranti ali zaradi nje, pravzaprav ti podatki to ovržejo.« Migracij ne dojemajo kot grožnje, ne kot kulturne, ne kot varnostne in ne kot ekonomske.

»Temeljni garant sodobnih migracijskih politik je spoštovanje človekovih pravic in k temu izhodišču smo v Ministrstvu za notranje zadeve zavezani,« je izjavo zaključila dr. Simona Zavratnik.

Urednik portala Student.si

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.